BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: nem lesz probléma télen a földgázellátással

A magyar gáztárolók jelenlegi töltöttsége 30 százalékos, ami jobb, mint az európai átlag.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ukrajnai háború nyomán előállt tragikus helyzet minden aspektusára csak a béke jelentheti a megoldást. Szijjártó Péter erről Esztergomban, a Mathias Corvinus Collegium által rendezett MCC Feszt szombati zárónapján beszélt, amit a külügyminiszter Facebook-oldalán élőben közvetítettek.
A tárcavezető az energiaellátást ideológiai-filozófiai kérdés helyett kőkemény fizikai realitásként határozta meg. Azt mondta, hogy Európa évi 170 milliárd köbméteres földgázigényéből 8,5 milliárdot tesz ki Magyarországé. Ennek a mennyiségnek a beszerzése nem képzelhető el az orosz energiaforrások figyelembevétele nélkül – jelentette ki.A külügyminiszter szólt arról is, hogy a magyar gáztárolók jelenlegi töltöttsége 30 százalékos, ami jobb, mint az európai átlag, azonban a kabinetnek további 732 millió köbméter beszerzéséről kell gondoskodnia. Majd azt is kijelentette, hogy „Magyarországon nem lesz probléma a tél folyamán a földgázellátással”.
 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A külügyi tárca vezetője kitért arra is, hogy Magyarország a szerződött gázmennyiség 89 százalékát kapja meg, annak köszönhetően, hogy ennek háromnegyede Szerbia felől érkezik és csak negyede Ausztria irányából. Szavai szerint délről „minden egyes molekulát” megkap Magyarország.
A miniszter bírálta az Európai Unió szankciós politikáját, mondván az többet árt az európai országoknak, mint Oroszországnak. Arra a felvetésre, hogy Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, úgy reagált, hogy annak bevezetésével Európa kivégezné a saját kontinentális gazdaságát, továbbá elvenné Magyarország versenyelőnyét, majd amellett érvelt, hogy az adópolitika nemzeti hatáskör, aminek csorbítását nem engedhetjük meg.
    

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.