BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyakunkon a kerti sütögetések ideje

Faszenes, gázüzemű, elektromos. Mindenki másra esküszik. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most jó néhány sütőalkalmatosságot tesztelt, hogy ezzel is segítse a döntést. Sőt, egy hibrid faszenes-gázüzemű verziót is vizsgáltak, ha valaki esetleg előnyben részesítené a 2in1 megoldásokat.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) nagy grilltesztjén részt vevő fogyasztók mindenféle ételt készítettek: összesen 29 grillsütőt vizsgáltak meg nemzetközi együttműködésben, a kisebb asztali verzióktól az akár nagy kerti bulikat is kiszolgáló darabokig. A változatos sütnivalók mellett vizsgálták még a használhatósági kérdéseket, a sütők szerkezetét, felépítését és stabilitását, valamint, hogy mennyire könnyű az összeszerelésük, mozgatásuk – számolt be érdeklődésünkre Dénes Júlia, a TVE munkatársa. 

 

Faszenes grillsütő

Nyilván ezekkel a berendezésekkel érhető el legkönnyebben az a füstös, aromás íz, amelyet tipikusan elvárunk egy grillezett ételtől. Ebben a kategórában csak az aromasínes gázüzemű grillek indulnak hasonló esélyekkel rajtuk kívül. 

Fotó: TVE-Tudatos Vásárlók Egyesülete

 

A faszenes verziók többsége könnyebb és kisebb, mint egy-egy gázüzemű termék, ezért egyszerűbb a mozgatásuk is – tudtuk meg. Persze ezekből is akadnak „emberesebb” darabok, azokat nem fogjuk csak úgy könnyen ide-oda pakolászni. Ilyet akkor érdemes beszerezni, ha fix helye lesz, s ha kellőképpen gyakran és nagyobb mennyiségben sütögetünk – vonja le a következtetést a TVE.

 A teszt résztvevői kiemelték: „Amivel jó, ha számolunk faszenes grillek esetében, hogy a használatuk igényel némi türelmet, amíg ezt a rutint megszerezzük. Több időt vesz igénybe, mire a készülék eléri az ideális sütési hőmérsékletet, aminek szabályozása szintén igényel egy kis gyakorlatot. Illetve, a végén sem tudjuk csak úgy kikapcsolni, mint egy elektromos vagy gázüzemű verziót. Meg kell várnunk, míg a készülék (és a parázs!) kihűl, csak ezután tudjuk tisztítani.”

Big Green Egg, Weber, Kamado Joe, Napoleon és Landmann termékeket teszteltek ebben a kategóriában. Az eredmények azt mutatták, hogy nem elég márka vagy ár alapján döntenünk. Egy márkán belül is akadtak jobban és kevésbé jól teljesítő termékek, s előfordult, hogy pont az olcsóbb lett a jobb. Például a Weber Master-Touch GBS Premium 57cm SE E-5775 terméke 202 ezer forintos átlagáron érhető el, eredményeit tekintve viszont összességében látványosan kevésbé jól teljesített, mint ugyanezen márka egy másik, átlagosan 30 ezer forinttal olcsóbb terméke.

Gázüzemű készülék

Man cooking red peppers, mushrooms and egg-plants on the grill
A gázüzemű grillsütők gyorsan elérik az üzemi hőmérsékletet, amit utána könnyű szabályozni. Fotó: TVE-Tudatos Vásárlók Egyesülete

A gázüzemű grillsütőknek a faszenes társaikhoz képest nagy előnyük, hogy könnyebb őket beüzemelni. Gyorsan elérik az üzemi hőmérsékletet, amit utána könnyű szabályozni. „Ha nem vágyunk kifejezetten füstös ízre, jó választás lehet egy-egy ilyen termék” – hívja fel a figyelmet Dénes Júlia. Kivéve, ha rendelkeznek a már említett aromasínnel. 

A gázüzemű grillsütők alapból drágábbak, mint a faszenes verzió, ha pedig még aromasínre is vágyunk, ezért pluszban mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Jellemzően nagyok, nehezek, ezért jó, ha állandó helyük van, mert nem egyszerű a mozgatásuk. 

Weber, Cadac, Broil King, Napoleon, Char Broil, Landmann termékeket teszteltek, illetve ráadásnak egy hibrid gázüzemű-faszenes Char Broil grillsütőt is. Ezek közül a Weber Genesis E-325S érte el összességében a legjobb eredményt. 

„Ám soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy még a legjobb terméknek is vannak hátrányai!” – hívják fel a figyelmet a tesztelők. Nem elég, hogy a modellt összeszerelni vagy mozgatni sem könnyű, a tisztítása is körülményes. Ezek mellett kifejezetten drága is, miközben arányaiban annyival nem nyújt többet más, jól teljesítő társainál, mint amennyivel többe kerül.

Elektromos berendezés

Jellemzően az elektromos megoldású grillsütők a legkönnyebben használhatók. Esetükben sem számíthatunk kifejezetten füstös ízű ételre, de ha ezzel meg tudunk barátkozni, jó választás lehet – fűzik hozzá a teszt készítői. Továbbá, mivel többnyire kisebb a sütőfelületük, nagyobb baráti társaságok kiszolgálására nem a leghatékonyabbak. Viszont könnyen mozgathatók, tárolhatóak, ami fontos szempont, ha nem mindig egy fix helyen szeretnénk használni.

Weber, Napoleon, Cadac és Landmann termékeket vizsgáltak a tesztelők. Általánosságban elmondható, hogy ezek a márkák jól vizsgáztak, talán csak a Landmann E-Pantera grillsütője lógott ki a sorból gyengébb sütési és szerkezeti eredményeivel – jegyezte meg a vizsgálat eredményeinek összefoglalója.

Lehetünk tehát bármelyik típus szerelmesei, mielőtt megvennénk, járjunk utána alaposan a konkrétan kiszemelt termék valós jellemzőinek. Hogy melyik készüléknek mi az erőssége vagy éppen a gyengesége, pontosan szűrhető a teszteredményekből, illetve látható a termékek részletes adatlapján.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.