BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, miért ment Nagy Márton Egyiptomba

A nemzetgazdasági miniszter Amr Talaat, az Egyiptomi Arab Köztársaság kommunikációs és információs technológiai tárcavezető meghívására utazott az észak-afrikai országba. A tárgyalások fő témája az információs technológia és a mesterséges intelligencia kérdésköre volt. A magyar–egyiptomi együttműködés az MI, az 5G, az IoT, az Open Ran, a kiterjesztett valóság, a blockchain, a fintech és az e-kereskedelem területére terjedhet ki.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Amr Talaat, az Egyiptomi Arab Köztársaság kommunikációs és információs technológiai miniszterének meghívására, viszontlátogatás keretében Egyiptomba utazott – tudatta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Kiemelték: a tárgyalások fő témájái az információs technológia és a mesterséges intelligencia (MI) kérdéskörei voltak. 

Nagy Márton, Egyiptom
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Egyiptomba utazott / Fotó: Hszinhua via AFP

A tárca emlékeztetett: 

  • Egyiptom Észak-Afrika gazdasági szempontból egyik legkiemelkedőbb állama, 
  • GDP-jének értéke megközelíti a 400 milliárd dollárt, továbbá 
  • olyan kiemelkedő fontosságú nemzetközi szervezetek tagja, mint az Arab Liga és az Afrika Unió. 

Az egyiptomiak technológiai fejlődése dinamikus, az előrelépési ütemük kiemelkedő az afrikai kontinensen. 

A csaknem 25 fős magyar küldöttség üzleti partnert kereső, technológiaintenzív tevékenységet végző magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek képviselőiből állt. 

A delegációban részt vevő, döntően mesterséges intelligenciával, ipari automatizációs megoldásokkal, önvezető járművekkel, infokommunikációval foglalkozó szakemberek az egyiptomi partnerek érdeklődési területei alapján kerültek kiválasztásra.

Tevékenységük egyaránt lefedi a kutatás-fejlesztés, oktatás, vállalati digitalizációs szolgáltatások nyújtásának területét, így minden esélyük megvan arra, hogy mind tudományosan, mind pedig üzletileg ígéretes kapcsolatokat építsenek ki kairói programjaik során.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium üdvözli a két ország közötti, infokommunikációra vonatkozó együttműködési megállapodás megkötésének szándékát, a találkozók egyik célja a megállapodás tartalmi elmeinek végleges kialakítása volt. Kiemelte, hogy 

az együttműködés a mesterséges intelligencia, az 5G, az IoT, az Open Ran, a kiterjesztett valóság, a blockchain, a fintech és az e-kereskedelem területére terjedhet ki,

amely a pozitív gazdasági hatások mellett elmélyíti, és új szintre emeli a két ország közötti együttműködést.

Nagy Márton vázolta Magyagyország AI-céljait

A magyar nemzetgazdasági miniszter az egyiptomi Információtechnológiai Ipari Fejlesztési Ügynökség (ITIDA) szervezésében létrejött üzleti fórumon kiemelte, hogy a versenyképesség jelentős növelésének kulcsa és a jövő technológiája a mesterséges intelligencia, amely egyszerre járul hozzá a beruházások és a hatékonyság növeléséhez. 

Magyarország 2030-ra az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé akar tartozni. Ennek érdekében kettős transzformációt kell megvalósítani, azaz a zöld átállás mellett végre kell hajtani a digitális átállást is. Hazánk mesterséges intelligenciára (AI) vonatkozó célja, hogy 2030-ra 

  • 15 százalékot érjen el az AI-hoz köthető, az AI által kiváltott GDP-bővülés, 
  • az AI segítségével 26 százalékkal emelkedjen a KKV-k termelékenysége és 
  • 1 milliót érjen el az AI-hoz kötődő munkahelyek száma.

Magyar technológiák segítik a fejlődő országokban a vízválság megoldását

Az ivóvíz- és szennyvízhálózattal nem rendelkező településeken a fogyasztóközeli technológiák jelenthetik a megoldást.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.