BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pótfelvételi 2024: a pontok már most megtekinthetők, a ponthatárokat csütörtökön hirdetik ki

Várhatóan augusztus 29-én, csütörtökön hirdetik ki a pótfelvételi ponthatárait, de a jelentkezők már most nyomon követhetik, hogy mennyi pontot sikerült összehozniuk, amelyet a Felvi oldalán megtalálhatnak.

Nemsokára véget ér a pótfelvételi eljárás: bár a ponthatárokat augusztus 29-én délután hirdetik ki, a jelentkezők addig is megtekinthetik felvételi összpontszámukat az E-felvételiben – tájékoztatott a Felvi.hu.

LAKATOS Péter
 A pótfelvételi ponthatárok elsőként a Felvi oldalán lesznek elérhetőek / MTI Fotószerkesztőség / Lakatos Péter

Jönnek a ponthatárok

Az idei pótfelvételin, mint korábban megírta lapunk, több mint 17 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba: 74 százalékuk az alapképzést, 15 százalékuk pedig a mesterképzést jelölte meg. A tavalyi évhez hasonlóan az állami ösztöndíjas képzésekre a felvételizők 44 százaléka jelentkezett. A pótfelvételi során összesen 32 egyetem és főiskola egy szakára lehetett jelentkezni 

  • az agrár, 
  • a hitéleti, 
  • az informatikai, 
  • a műszaki, 
  • az orvos- és egészségtudományi, 
  • a pedagógusképzés, 
  • a sporttudományi és 
  • a természettudományi  

képzési területek közül. A jelentkezőknek jó hír, hogy már csupán néhány óra és kiderül: elegendő lett-e a pontszámuk és kezdhetnek-e idén szeptemberben.

Nem biztos, hogy még a végleges pontszámot láthatják

A Felvi jelezte, hogy a felvételizők aktuálisan számított pontjai az E-felvételi „Jelentkezések és pontszámok” menüpontjában tekinthetőek meg. Az Oktatási Hivatal és a felsőoktatási intézmények munkatársai folyamatosan dolgozzák fel a feltöltött dokumentumokat, beérkezett adatokat, amely egészen a ponthatárok kihirdetésének napjáig folyik. 

A pontszámítás alapját a dokumentummal igazolt és feldolgozott eredmények, valamint a közhiteles nyilvántartásokból kapott információk képezik. Ugyanígy a felsőoktatási intézményeknél is zajlik még a saját adataik rögzítése, azaz az intézményi pontok, vizsgaeredmények, mesterképzés részpontszámok összesítése, amelynek eredménye szintúgy változtathat a pontszámokon. Ez hatással van az E-felvételiben megjeleníthető pontszámokra is, vagyis azok csupán a ponthatárok kihirdetésének napján lesznek véglegesek.

Mikor és hogyan derül ki, hogy sikerült-e a pótfelvételi?

A pótfelvételi ponthatárait várhatóan augusztus 29-én, csütörtökön délután hirdetik ki, és 

elsőként a Felvi.hu-n lesznek elérhetőek.

Azok, akik megadták a mobilszámukat, sms-ben is értesítést kapnak az eredményükről, de a közzététel után az E-felvételiben is megnézhető eredmény. Az egész eljárást lezáró hivatalos irat, a besorolási határozat szintén az E-felvételiből tölthető majd le, a Hivatalos iratok menüpontból, amelyről  e-mailben is értesítést küldenek majd az érintetteknek.

Tavaly is sok hallgatót vettek fel

Mint ismert, tavaly, a korábbi évhez képest majdnem kétszer annyi, összesen 11844 főt vettek fel felsőoktatásba a pótfelvételin. 

Akkor önköltségesen kereken 5000, állami finanszírozásban pedig 6844 hallgató kezdhette meg az őszi félévet. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.