BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nettó fizetések: Budapest egy medencehosszal vezet, de két komoly kihívója is akadt a vármegyék között

Budapesten a legmagasabb az átlagkereset, ugyanakkor a főváros a bérek növekedésében közel sincs az élmezőnyhöz: miközben két olyan vármegye is van, ahol 17 százalék felett bővültek a keresetek, a fővárosban mindössze 13 százalékos volt az emelkedés. Magyarországon továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a legalacsonyabb, alig több mint 308 ezer forint az átlagfizetés, miközben a fővárosban több mint 512 ezer forintot visznek haza.

Magyarországon 2024 első fél évében a nettó átlagkereslet 14 százalékkal nőtt, miközben a gazdaságilag inaktívak közül többen megjelentek a munkaerőpiacon, így a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is emelkedett. Az országos átlaghoz képest jelentős eltérések tapasztalhatók az egyes vármegyék között, és nemcsak az említett két mutatóban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett, Fókuszban a vármegyék című jelentéséből, amely az idei év első hat hónapjának térségi adatait hasonlítja össze. 

St. Stephens's Basilica on a sunny day, Budapest, Hungary
vármegye
Budapest a gazdasági központ, de egyes mutatókban több vármegye is kenterbe veri / Fotó: Getty Images

Az év első felében az egy évvel korábbihoz képest 9,7 százalékkal csökkent az élve születések száma (37 898), és 4,2 százalékkal a halálozásoké (62 190), a természetes fogyás 5,8 százalékkal gyorsabb, mint 2023 azonos időszakában. A romló tendenciából Budapest és 11 vármegye vette ki a részét, Hevesben és Csongrád-Csanád vármegyékben szinte nem változott az arány, hat vármegyében pedig lassult a természetes népességfogyás.

Bár kevesebben vagyunk, többen dolgozunk: a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma egyaránt nőtt egy év alatt. A legkedvezőbb mutatókkal nem meglepő módon Budapest mellett Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegye rendelkezett, ahogy a korábbi években szinte mindig. Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben ezzel szemben az alacsony foglalkoztatottsághoz magas munkanélküliség társult, Nógrádban és Szabolcsban a 11 százalékot is meghaladta az utóbbi mutató.

A legtöbb vármegye esetében átlag alatti a nettó átlagbér

Az első fél évben a havi a nettó átlagkereset 14 százalékkal emelkedett. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye vitte a prímet 17,7 százalékos és 17,4 százalékos emelkedéssel, miközben a 11–13 százalék közötti bérnövekménnyel Győr-Moson-Sopron, Vas és Heves vármegye, valamint Budapest a sor végére került; a főváros adata 13 százalék volt. A Budapesten és Győr-Moson-Sopron vármegyében élőknek azonban nincs okuk panaszra, továbbra is jobban keresnek, mint az ország más részén élő sorstársaik:

  • Budapesten 512 292 forint,
  • Győr-Moson-Sopron vármegyében 453 251 forint,
  • Komárom-Esztergom vármegyében 419 631 forint
  • Fejér vármegyében 409 598 forint az átlagkereslet.

Érdekesség, hogy a vizsgált húsz térség közül csupán a lista első két helyezettje jobb az országos átlagnál (422 122 forint).

Hiába az átlag fölötti emelkedés, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében továbbra is csupán 308 050 forint az átlagfizetés, ami a legalacsonyabb Magyarországon.

A vidéki bérek leszakadása a fővárosi keresetekhez képest évek óta csökken – számolt be róla korábban a Világgazdaság. Ugyanakkor ez nem pusztán magyar jelenség, Szlovákiában és Romániában is hasonló területi különbségek vannak.

A főváros dominanciája nem minden területre jellemző

Budapest sok tekintetben kiemelkedik az ország többi részéhez képest. Bár a főváros hazánk területének csupán 0,6 százalékán terül el, a népesség 17,6 százaléka ide koncentrálódik. A regisztrált vállalkozások 22,9 százaléka Budapestre van bejegyezve. 

Az ipari termelés 10,2 százaléka, az építőipari termelésnek pedig 38,2 százaléka Budapesten keletkezik, miközben a kiskereskedelmi forgalom több mint ötöde (21,3 százalék) is itt realizálódik.

A turizmus tekintetében is Budapest fölényét mutatják a statisztikák. A január elejétől június végéig tartó időszakban a Magyarországon turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 39,9 százalékát töltötték el a fővárosban.

Ugyan a főváros a mutatók többségében élen jár, a beruházásoknál azonban jócskán lemaradt az első helyezettől. 

  • Az egy lakosra jutó beruházások országos átlaga 527 ezer forint volt az első fél évben, 
  • ezt többszörösen felülmúlta Komárom-Esztergom 1,82 milliós adata. 
  • Az országos átlagot Budapest (1,16 millió forint) és Hajdú-Bihar vármegye (776 ezer forint) haladta csak meg. 
  • Ebben az összevetésben is Nógrád lett az utolsó (112 ezer forint), 
  • de Zala (175 ezer forint) és Békés (176 ezer forint) sem tobzódott a beruházásokban.
    A KSH kiadványa a fentieken túl a vállalkozások számát és egyéb tényezőket is vizsgál. Az ezer lakosra jutó vállalkozások száma például szintén Budapesten a legmagasabb, 246, azaz szinte minden negyedik emberre esik egy cég. 
     

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.