BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaváltható palackok gyűjtése: 50 forintért 65 ezres bírság is járhat – figyelmeztet a rendőrség

Könnyű pénznek tűnik, de valójában korántsem az az 50 forintos visszaváltható palackok gyűjtése.

Miközben egyre többen gyűjtik össze nyilvános helyekről az 50 forintot érő visszaváltós palackokat, azt már kevesen tudják, hogy ezért súlyos bírság is járhat.

20240710_repont_010_VZ
visszaválási rendszer
pet-palack
italoscsomagolás
Visszaváltható palackok gyűjtése: 50 forintért 65 ezres bírság is járhat – figyelmeztet a rendőrség / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A témában a Dívány kérdezte a rendőrséget, amely részletes válaszoka küldött a guberálás, tehát a főleg kukákból való gyűjtés kapcsán. Először is fontos tisztában lenni vele, hogy a szemetesekbe dobott betétdíjas csomagolások gyűjtése, majd visszaváltása

szabálysértésnek minősül,

ami nagy összegű bírsággal, akár elzárással is sújtható. A darabonként 50 forintot érő, visszaváltható aludobozok és plasztik palackok egyes tapasztalatok szerint akár tízezer forintos bevételt is hozhatnak naponta. A flakonozás tehát megélhetési formának is tekinthető, éppen ezért is fontos tudni, hogy nem feltétlenül legális.

Az Országos Rendőr-Főkapitányságot (ORFK) most tudatta, hogy a kidobott palackok jogállását a hulladékról szóló törvény szabályozza. Ennek értelmében a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek egészen addig, amíg ezek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság (a MOHU) vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába nem kerülnek.

Ebből pedig az is következik, hogy a közterületen talált 50 forintos palackok nem gazdátlanok, hanem valakinek a tulajdonát képezik. Ezért ezek összeszedése tulajdon elleni szabálysértéssel egyenlő és feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul.

A szankció a lap szerint a törvény szövegéből kiolvasható. Az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte, amely 6500-tól 65 ezer forintig terhedhet. Hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén már 90 ezer forint is lehet a bírság. Fiatalkorú elkövetőnél a legmagasabb összeg csak 32 500 forint.

Azonban a tulajdon elleni szabálysértés elzárással is büntethető, vagyis a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést is alkalmazhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.