BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekednek a cégek kockázatai

A hazai és a nemzetközi felszámolási eljárások megugrása nyomán egyre kevésbé találni olyan iparágat, amely ki tudja vonni magát a folyamatosan romló fizetési morál és annak hatásai alól. Éppen ezért Zárda Olivér, az Euler Hermes Magyar Hitelbiztosító Zrt. igazgatósági tagja szerint meglepőnek tűnhet, hogy a hitelbiztosítás még mindig nem mozgat meg „tömegeket”. Sok szállító „égette meg” magát az elmúlt időszakban, és ez óvatosabbá tette őket is, annak ellenére, hogy a tulajdonos/felső vezetés elvárja tőlük a forgalom állandó növelését – osztotta meg tapasztalatait Vanek Balázs, az Atradius magyarországi fióktelepének vezetője.

A rizikó fokozódása ugyanakkor a hitelbiztosítók kockázatvállalását is megnehezíti, s egyúttal óvatosabbá teszi őket a hitellimitdöntéseknél. Igaz, emiatt a vevők számára is egyre fontosabbá válik, hogy a számlákat határidőre kifizessék, hiszen már kisebb késedelmes kiegyenlítések, kedvezőtlen információk esetén is sokkal gyorsabban reagálnak a hitelbiztosítók, és ez a hitelkeret csökkentését vagy akár visszavonását is eredményezheti. Ez különösen fontos most, amikor a kölcsönök megdrágultak, a bankok óvatosabban finanszíroznak, s az, hogy mekkora „ingyenhitelt” kap egy vevő a szállítójától, nagymértékben függ az előzetesen megállapított keretektől – hangsúlyozta Vanek Balázs.

A hitelbiztosítók szűkülő kapacitásai, illetve kockázatvállalási hajlandóságuk mérséklődése ugyanakkor éppen azon ágazatokat érinti, ahonnan számottevő érdeklődés lenne a szolgáltatás iránt. Ilyen például az építő-, valamint az élelmiszer-, azon belül is a húsipar – mutatott rá Der-cze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója, s hasonló tendenciákról számoltak be az Atradiusnál is. Az év első felében a kockázatosabb ágazatokból, azaz az építőiparból, a fuvarozási és a kiskereskedelmi szektorból keresték meg a legtöbben az Euler Hermest.

A romló magyarországi gazdasági körülmények miatt előzetesen erősebb aktivitást és érdeklődést vártak egyesek az exportáló vállalkozások részéről, hiszen logikus az a feltételezés, hogy ha egy cég a belföldi piac szűkülésével találja szemben magát – miközben a külföldi piacok, például a közép-európai térségé, intenzíven bővülnek –, igyekszik az exportteljesítményét fokozni, és a határon túl keres növekedési lehetőséget – fogalmazott Dercze Zoltán. Ez a várakozás azonban csak részben igazolódott be, hiszen ezt a folyamatot egyfelől gátolják a forint erősödése miatt kialakult, az exportálókat kedvezőtlenül érintő gazdasági körülmények, másfelől a magyar export jelentős részét a multinacionális vállalatok magyar leányvállalatai adják, és kevés hazai cég lép ki az exportpiacokra. A kereslet irányultságát tekintve mindenesetre elmondható, az elmúlt hat-nyolc hónapban elsősorban a keleti desztinációk, így Oroszország, Ukrajna, Bulgária, Románia irányába nőtt az érdeklődés – számolt be a tendenciákról Zárda Olivér, hozzátéve: az export tekintetében új elemként jelent meg az építőipar, ebben az ágazatban pedig a szerződések több mint 50 százaléka exporthitelt is biztosít. Új tendenciaként említi Vanek Balázs is az exportáló vállalatok fokozódó érdeklődését a hitelbiztosítás iránt, ráadásul már azon cégek is egyre inkább megfontolják a hitelbiztosítási szerződés megkötését, amelyek kizárólag az EU országaiba szállítanak. Az év hátralévő részében a jelenleg is érezhető intenzív érdeklődés fennmaradására számítanak a piaci szereplők, hiszen egyfelől a gazdasági környezet terén nem várható javulás, másfelől a hitelbiztosítás általános ismertsége is évről évre nő. A tapasztalatok szerint mind többen látják be, hogy szükség van a vevők előzetes minősítésére, a kinnlevőségek kezelésére és ennek sikertelensége esetén a biztosító által megfizetett kártérítésre – mutatott rá Vanek Balázs, hozzátéve: míg ennek a költségét előre lehet tervezni, addig az esetlegesen bekövetkező nemfizetésből eredő károk kiszámíthatatlanok. VG

Új csődtörvényre vár a szakma

A jogerősen elrendelt felszámolási eljárások száma drasztikusan, akár 15-20 százalékkal is növekedhet 2008-ban. Győrfi Attila, az Euler Hermes Magyar Követeléskezelő Kft. behajtásokért felelős ügyvezetőjének véleménye szerint nem lehet tovább halogatni a hitelezői érdekeket – köztük az államét is – sokkal jobban szem előtt tartó új csődtörvény megalkotását. Tarthatatlan, hogy a felszámolási eljárások 90 százalékban teljesen vagyontalan cégekkel szemben folynak, egy F kategóriás, azaz szállítói hitelezői igény megtérülésének az esélye gyakorlatilag nulla – mondta.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.