BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen állás nélkül

Bár voltak javulásra utaló jelek, összességében kedvezőtlenek a munkapiaci kilátások. Újra növekszik a munkanélküliség, a harmadik negyedévben már 7,7 százalékos volt.

Mind az előző havihoz, mind az egy évvel ezelőttihez képest nőtt a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor az aktivitás az utóbbi három-négy hónapban érdemi emelkedést mutat. A lelassult gazdaság azonban nem tud egyelőre mit kezdeni a szabad munkaerővel, sőt, további elbocsátások vannak kilátásban. Októberre már számos autóipari vállalat jelentett elbocsátásokat, és várhatóan több más iparág jut még erre a sorsa a pénzpiaci válság begyűrűzésével. A kilátások tehát egyre romlanak a foglalkoztatottságot illetően is. A július–szeptember közötti időszakban a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 924 ezer volt, ami 23 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából.

A nemzetközi összehasonlításban használt 15–64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 57,3 százaléknak felelt meg, ami 0,4 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A 15–74 éves korcsoportban a munkanélküliek száma a megfigyelt időszakban 328 ezer volt, ami 7,7 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett, fél százalékponttal meghaladva az egy évvel korábbi szintet. A nyári hónapokra is csak 7,5 százalékra tudott mérséklődni a mutató a téli 8 körüliről, pedig a szezonális munkák (mezőgazdaság, vendéglátás) ennél nagyobb csökkenést indokoltak volna.

Európai összehasonlításban relatíve jobb lett a munkanélküliségi adat az előző hónapokhoz képest, de ez az Unió nagyobb mértékű visszalépésének köszönhető. Az Eurostat által publikált, a regisztrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő augusztusban: EU-15: 7,0 százalék, EU-27: 6,8 százalék, Magyarország: 7,7 százalék. A vizsgált időszakban a 15–74 éves népesség 55,2 százaléka, a 15–64 éveseknek 62,1 százaléka, a munkavállalási korúaknak pedig 64,7 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon.

Növekedett a pályakezdő korúakat sújtó állástalanság mértéke is. A munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból kikerülő munkanélküliek aránya 20,4 százalék volt, ami 0,6 százalékponttal magasabb, mint a megelőző évben. Az e korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 20,8 százaléknak felelt meg. A munkanélküliek 50,0 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,8 hónap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.