BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eredmények, lemaradások

Számvetés. A főváros az idén nem lép ki a hitelpiacra, így a bankok hitelnyújtási szigorítása közvetlenül nem érinti a pénzügyi kondícióit. Jelenleg 160 milliárdos az adósságállománya, az átlagos futamidő pedig húsz év, tehát a törlesztés nem okoz különösebb gondot a számára. Budapest likviditása erős, és 16 milliárd forintos tartalékkeret áll a rendelkezésére – jelentette ki tegnap Demszky Gábor főpolgármester a nemzetközi válság hatásaira utalva. Kijelentette: ha romlik a főváros likviditási helyzete – márpedig ennek jó esélye van –, akkor a még kezdeti stádiumban lévő beruházásokat fogják vissza. Azzal számolnak, hogy a helyi iparűzési adóból befolyó bevétel – ez az elmúlt néhány évben folyamatosan és a tervet meghaladóan is emelkedett, s az idén eléri a 160 milliárd forintot – a következő egy-két esztendőben kisebb lesz. Különösen 2010-ben várhatók gondok. Budapest irányítói addig mintegy 50 milliárd forintos forráshiányt prognosztizálnak, s egyik megoldási javaslatként fölvetődött a fővárosi Főgáz-részvények eladása. Erről még nem döntött a városvezetés.

Budapest vezetősége – Demszky mellett a helyettesei: Hagyó Miklós, Ikvai-Szabó Imre, Horváth Csaba, illetve a koalíciós pártok frakcióvezetői: a szocialista Steiner Pál és a szabad demokrata John Emese – egyébként elvileg azért tartott sajtótájékoztatót, hogy a ciklus feléhez érve értékelje az elmúlt két évben elért eredményeket, a lemaradásokat, s meghatározza a második terminus teendőit. Demszky megállapította: a balliberális koalíció 2006 őszén 40 pontból álló programot hirdetett meg, a vállaltak több mint felét vagy egészében, vagy időarányosan teljesítették, negyede jó úton halad, s csak alig több mint tíz százaléknál kisebb az esély arra, hogy előrelépés történik, tíz területen pedig pluszt nyújtottak az itt élőknek. A főpolgármester a 4-es metróról elmondta: minden állomás épül, az alagút Budán elkészült, egyelőre tarthatónak tűnik a tervezett 2011-es átadás, az első szakasz uniós finanszírozásáról szóló brüsszeli döntés pedig a télre várható. Az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbítása, felújítása a KÖZOP támogatásával valósul meg, a szerződés aláírása decemberre várható, az önrész rendelkezésre áll. A Szabadság hídon karácsony előtt megindulhat a villamosforgalom, májusban az autósok is birtokba vehetik, a munkálatok 5,5 milliárd forintba kerülnek. 2009 elején indul a Margit híd teljes felújítása, erre 12 milliárd forintot költenek; ennek felét az unió állja, a megállapodás megkötése szintén még ebben az évben esedékes. Novemberben átadják az alsó rakpartot a Margit, illetve az Erzsébet híd között, de csak egy irányban, arról még vita van, melyikben. Ebben az évben döntenek még a Népliget 1,5 milliárdos rekonstrukciójáról.

Kérdésre válaszolva a főpolgármester elismerte: a BKV finanszírozásának ügye annak ellenére sem áll jól, hogy már március óta tárgyalnak róla a kormánnyal. A cég ezért két verzióban készíti el a jövő évi üzleti tervét. Ha az állami támogatás 20-30 milliárd forinttal nő, akkor a működés zavartalan lesz, bár nem csökken az adósságállomány. Ha viszont nem jut hozzá ehhez a többlethez, akkor komoly gondok várhatók. ABCs




Fontosabb projektek

Teljesítések:

Az M0-s híd megépítése

Az M0-s körgyűrű építése

A 2-es metró felújítása

A Szabadság híd felújítása

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek

Késések:

A 4-es metró beruházása

A Margit híd felújítása

Egységes parkolási rendszer kialakítása

Nem valósul meg:

Az Aquincumi híd építésének megkezdése

További eredmények

Négysávos a Váci út egy kilométer hosszon

Budapest Európa tudásközpontja

Új létesítmények az állatkertben


Az M0-s híd megépítése

Az M0-s körgyűrű építése

A 2-es metró felújítása

A Szabadság híd felújítása

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek

Késések:

A 4-es metró beruházása

A Margit híd felújítása

Egységes parkolási rendszer kialakítása

Nem valósul meg:

Az Aquincumi híd építésének megkezdése

További eredmények

Négysávos a Váci út egy kilométer hosszon

Budapest Európa tudásközpontja

Új létesítmények az állatkertben

-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.