BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Titanichoz hasonlítják a Citit - Már az indexet sem nézik

A Citigroup négy nap alatt értékének felét veszítette el, hanyatlása pedig megrázta a pénzpiac egészét. A kritikus helyzetbe a menedzsment és az elemzők gyökeresen eltérően látják a cég helyzetét.

A Citigroup sokkolta a pénzpiacot, amikor bejelentette monstre elbocsátási tervét. A pénzintézet nehézségei az elmúlt pár napban kulmináltak, csak a tegnapi napon 26 százalékot veszítettek a részvények értékükből és a pénzintézet értéke négy nap alatt a felére csökkent – elemez a New York Times.

Míg a befektetők és elemzők jó része a vállalat feldarabolásában és részenkénti eladásban látja a megoldást, a menedzsment továbbra sem fontolgatja ezt a lépést. A Citigroup a negyedik egymást követő negyedévben mutatott ki veszteséget és az egyik fő bevételi forrásnak számító lakossági hitelezési üzletág zuhanása is sújtja a vállalatot.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a cég manhattani irodáiban már nem is figyelik a részvényárfolyamokat és röpködnek az olyan viccek, amelyek a Titanic-hoz hasonlítják a Citigroupot.

Ugyanakkor a vezérigazgató, Vikram Pandit szerint a bank erős pozícióból vág neki a 2009-es évnek, sőt, Pandit szerint a Citi lesz a válság hosszú távú győztese. Ehhez képest még a szaudi herceg, Walid bin Talal döntése sem segített, hiába emelte részesedését öt százalékra.

"Vörösen villognak a veszélyt jelző lámpák" – jellemezte a jelenlegi pénzügyi helyzetet az MIT menedzsment tanszékének professzora. A bizonytalanság egyre nagyobb, mivel nem lehet tudni, mennyire érinti rosszul a bankokat a válság. Az autóipar helyzete pedig tovább rontja a kilátásokat.

A Citigroup vezetése mindenesetre igyekszik megnyugtatni a piacot, ezért a menedzsment jelenleg is tárgyal a legnagyobb befektetőkkel. A múlt héten Winfried Bischoff elnök Dubaiba utazott, hogy az Abu Dhabi befektetési hatósággal tárgyaljon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.