BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cashline: Sokan kiabálják, hogy túl vagyunk a válságon…

"Bullozódik" a média! Kilenc hete tart a töretlen emelkedés a részvénypiacokon, a főbb tőzsdeindexek már 30-40 százalék körüli pluszokat tudtak magukra szedni a március eleji mélypontok óta – írja a Cashline iránytűje.

Időközben jelentős véleményváltozáson ment át a média és számos gazdasági elemző is, ami ilyenkor evidens szokott lenni, és sokan már azt kiabálják bele a világba, hogy túl vagyunk a válságon, innentől már csak felfelé vezet az út. Ezek a kijelentések fűtik a jelenlegi hangulatot is, újabb szereplőket és vevőket csalogatva a piacokra, akik attól félnek, hogy kimaradnak a jóból, a nagy emelkedésből.

Ez az attitűd még emelheti az árakat, ugyanakkor érdemes felkészülni arra, hogy minél tovább tart az eufória, annál nagyobb lehet majd a kiábrándulás, hisz a gazdasági problémák egyáltalán nem oldódtak meg, a reálszféra iparágai továbbra sem bizakodóak a jövő negyedéveket illetően, elmaradnak a beruházások, és a gazdaság motorja, a lakossági fogyasztás is csökken.

Itthon ugyan minden szinten a várakozásoknál jobb eredményt hozott a Richter első negyedéves gyorsjelentése, a csoportszintű árbevétel 2 százalékkal elmaradt a konszenzustól. A FÁK országokba irányuló, export az orosz szállítások átmeneti szüneteltetése, valamint a gazdasági aktivitás mélyrepülése miatt 28 százalékkal csökkent az előző évhez képest, azonban ezt kompenzálta az amerikai szállítások megugrása (76.8 százalék), valamint a magyar értékesítések stabilizálódása (nem volt újabb jelentős árcsökkentés).

Az üzemi eredmény főleg az egyéb bevételek megugrása miatt múlhatta felül a várakozásokat: a mérföldkő fizetések (az RGH-188 sikeres klinikai II.-es fázisa, valamint az elszámolt kormányzati támogatás a debreceni beruházásra).

A nettó eredményben pedig a piac alulbecsülte az átértékelődő FX-pozíciók és vevő követelések hatását. Semleges reakciókat, illetve némi profitrealizálást várunk a gyorsjelentéstől, mivel a pozitív tényezők növekvő profitmegosztás az USA-ban, újrainduló orosz szállítások) már benne vannak az árban. másrészt a forint az első negyedév óta jelentősen erősödött, ami a második negyedévre egyelőre negatív hatással lesz. Ezen kívül az a tény, hogy a kormány a cég függetlenségét támogatja, egyre kevésbé tesz valószínővé egy felvásárlást, ami szintén csökkenti a részvény vonzerejét

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.