BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stresszteszt: a hitelintézetek több mint fele tőkét emelhet

Magyar idő szerint tegnap este mutatta be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a stresszteszt eredményét az érintett 19 hitelintézet főnökének, de a számok publikus megvitatása holnap lesz.

A kiszivárgott hírekből annyi sejthető, hogy az érintettek közül a teszt alapján legalább tízen kénytelenek lesznek friss készpénzhez jutni, amelyet az intézetek felső vezetői – a kormánnyal egyetértésben – elsősorban a pénzpiacról szereznének be.

A sajtóban a legnagyobbak közül a Citigroup és a Bank of America (BoA) neve merült fel extratőke-igényű szolgáltatóként. A BoA ugyanakkor cáfolta, hogy tőkeemelési tervet készítene elő.

A tervet ismerők szerint a felügyelet a részvénytőke-mutató (tangible common equity, TCE) javításával erősítené a bankok immunrendszerét, ez a kormányzati kézben lévő elsőbbségi részvények törzsrészvénnyé alakításával történne. Kormányzati körökben szeretnék elkerülni az újabb állami injekciót, mert az októberi 700 milliárd dolláros TARP-keretben csak 110 milliárd dollár maradt. GT

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.