BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bírságot kapott a CIB Bank a hiteldíjak emelése miatt

Górcső alá vette a pénzügyi felügyelet a nagyobb bankokat. A többség betartotta a szabályokat, a törvénysértő CIB 6,5 millió forintos bírságot kapott, az FHB-t a GVH marasztalta el.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 11 hitelintézetnél (Budapest Bank, Citibank, ERSTE Bank, MKB Bank, Unicredit Bank, Volksbank, K&H Bank, CIB Bank, FHB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank) vizsgálta, hogy lakossági jelzálog-hiteltermékekhez kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlatuk megfelel-e a hitelintézeti törvény rendelkezéseinek.

A hatóság a hitelintézetek többségénél nem állapított meg jogszabálysértést, azonban néhány bank számára vizsgálati levélben fogalmazta meg az intézmények gyakorlatával kapcsolatos aggályait, illetőleg a jövőre vonatkozó javaslatait. A felügyelet jogszabálysértést állapított meg a CIB Bank Zrt. esetében, így a bankot 6,5 millió forint bírsággal sújtotta. A társaság a hitelintézeti törvényt sértette meg, amikor egy alkalommal nem az általános szerződési feltételeiben előre meghatározott okok és feltételek alapján emelte jelzálogalapú hiteleinek hiteldíját.

Az FHB Bank Nyrt. vizsgálata során a felügyelet megállapította, hogy bár a bank jelzálog alapú hiteleihez kapcsolódó csoportos hitelfedezeti életbiztosítás ügyfelektől átvállalt díjfizetésének megszüntetésére vonatkozó szerződés módosítása nem ütközött a hitelintézeti törvény rendelkezéseibe, az alkalmazott jogi megoldást azonban aggályosnak találta. A banknak az ezen vizsgált konstrukciójára irányuló ügyfél-tájékoztatását az e kérdésre hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartásnak ítélte és így bírság megfizetésére kötelezte a bankot.

A felügyelet a vizsgálat során tapasztaltakat is felhasználva – más hatóságokkal együtt – jogszabály-módosítást kezdeményezett a Pénzügyminisztériumnál a pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosításával kapcsolatban. E felügyeleti javaslatok összhangban voltak a Felügyeleti Tanács által már 2006-ban kiadott ajánlásban foglalt fogyasztóvédelmi elvekkel. A hitelintézeti törvény egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó módosított rendelkezései augusztus elején lépnek hatályba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.