BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Jobbik 50 százalék alá nyomhatja a Fideszt

Passzív politikai közvélemény mellett nehéz megváltoztatni a közállapotokat.

A választói érdeklődés hiányában az is megjelenik, hogy az MSZP és az SZDSZ is gyakorlatilag lemondott a 2010-es választásokról, és ezt üzeni a szavazóiknak - közölte az atv.hu.

A Medián friss mérése szerint a választók mintegy 10 százaléka támogatja a Jobbikot. Hasonló eredményre jutott a Szonda-Ipsos korábbi felmérése, amely szerint a Jobbikot a biztos pártválasztók 11 százaléka támogatja.

Török Gábor a Vision Politics igazgatója szerint a Fidesz ebben a helyzetben megteheti, hogy terveiből szinte semmit sem árul el. Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója ugyanakkor azt mondta: a legnagyobb ellenzéki párt azt üzeni, hogy gyors megoldást nem adhat a problémákra, de perspektívát igen.

Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója szerint sem erejét, sem támogatottságát, sem struktúráját tekintve nincs alternatívája a kormányzóképesség szempontjából a legnagyobb ellenzéki pártnak. Hozzátette: ez áll Orbán Viktor Fidesz-elnök beszédeinek középpontjában is, valamint az, hogy a Fidesz sem tud gyors megoldást adni a problémákra, de perspektívát igen.

Somogyi Zoltán politikai elemző úgy látja, hogy leglényegesebb kérdés, vajon melyik politikai erő felé nyit a Fidesz, ha szükséges, akar-e koalíciót kötni a kormányzásra.

Ha kétharmadot szerez a Fidesz, akkor erre nem lesz szükség. Ha viszont a szélsőjobb erősödik a Fidesz rovására, ez a helyzet változhat és akár az 50 százalékos többség is veszélybe kerülhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.