BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elértük a gödör mélyét

A mezőgazdaság rossz teljesítménye is hozzájárult a visszaeséshez

Általános vélemény szerint a mélypontot jelenti, hogy a magyar GDP 7,5 százalékkal csökkent a második negyedévben 2008 azonos időszakához képest, míg a naptárhatás kiszűrésével az adatok 7,4 százalékos zsugorodásról tanúskodnak.

A gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest is 2 százalékkal csökkent, elemzők szerint éppen ezért jó esély van arra, hogy kezdetét vegye egy lassú kilábalás.

A második negyedévben a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar teljesítménye együttesen 16,7 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett adatsorából.

A legnagyobb visszaesés a mezőgazdaság területén tapasztalható, ám a 21,7 százalékos zsugorodás egyik oka a tavalyi év kiemelkedő termésében, vagyis a magas bázisadatban keresendő. Ettől azonban alig maradt el az ipar hozzáadott értékének a csökkenése: ez az ágazat 19,3 százalékkal csökkent, ez javarészt a feldolgozóipar gyengélkedésének és a kivitel apadásának tudható be. A metró- és útépítések hatására ugyanakkor az építőipar teljesítménye 0,7 százalékkal nőtt a második negyedévben.

Sokkal kedvezőbb képet mutatnak a szolgáltatások, ám bővülésről még itt sem beszélhetünk. Itt a hozzáadott érték csak 3,2 százalékkal zsugorodott.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.