BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Inflációs zuhany: várják már a kamatesőt

A hazai fizetőeszköz 0,6 százalékot gyengült a közös pénzzel szemben, és 273,40-es szinten mozgott a bankközi devizapiacon pénteken. Azt követően, hogy a vártnál jobb augusztusi inflációs adat fokozni kezdte a piacon a kamatcsökkentési várakozásokat.

 A forint ára valamelyest emelkedett a dollárral és a svájci frankkal szemben is: előbbi 187 forintba, utóbbi 180 forintba került a péntek délutáni kereskedésben.

Elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatni fogja szeptemberben a kamatvágási ciklust, amelyet az infláció váratlan csökkenése is támogat. Augusztusban 0,3 százalékkal esett a pénzromlás üteme, amely így éves alapon 5 százalékon áll, szemben a szakértők által várt 5,8 százalékkal.

Az adat a galambok érveit erősítheti, akik a kamatciklus folytatásáért szállnak síkra – nyilatkozta a Bloombergnek Kondrát Zsolt, az MKB szakértője. „Ha a külső környezet ilyen jó marad, akkor a mai inflációs adat akár még azt is segítheti, hogy a monetáris tanács 50 bázispontnál is nagyobbat vágjon szeptember végén – véli Ambrus Gábor, a 4Cast elemzője.

Nyeste Orsolya, az Erste szakértője az MTI-nek elmondta: az augusztusi éves 5 százalékos infláció kellemes meglepetés. A Bloomberg elemzői 5,8 százalékot, ő pedig 5,5 százalékot várt. Hozzátette: a kisebb inflációban jentős szerepet játszottak az erős szezonális hatások, így az, hogy az élelmiszer és a ruházati cikkek ára is csökkent. Mindezek pedig elnyomták az áfa-emelés minimális további hatását, ami szerinte azt is mutatja, hogy a mostani gazdasági helyzetben nem lehet áthárítani a fogyasztókra az adóemelés hatását.

Részben egyetértett ezzel Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője, aki szerint szintén kellemes meglepetés az augusztusi adat. Az elemző 5,6 százalékos éves inflációt várt. Török Zoltán szerint a csúcson, december-januárban 7 százalék alatt lesz az éves infláció, majd 2010 másik felének elejére visszatér a jelzett inflációs célszintre, azaz 3 százalék körülire. Török Zoltán szerint mindez zöld jelzés a monetáris politika számára ahhoz, hogy tovább csökkentse a jegybanki alapkamatot.

A londoni bankházakban is meredekebb kamatesést prognosztizálnak: Neil Shearing, a Capital Economics nevű vezető gazdaságelemző csoport feltörekvő piaci közgazdásza az MTI-nek a pénteki adatismertetés után azt mondta: "lassú, de folyamatos" kamatcsökkentési ciklust és a jövő év végéig 5 százalékra süllyedő jegybanki kamatot valószínűsít. A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői pénteken az eddigi 7 százalékról 6,50 százalékra módosították az idei év végi magyarországi kamatszintre adott előrejelzésüket.

A régiós devizák további erősödését segítheti, hogy az euró is kapaszkodik a dollárral szemben. A Mitsubishi bank elemzése szerint a deviza 9 havi csúcsra erősödhet a hónap végére: technikai elemzésük szerint a jegyzés az 1,4866-os szintre emelkedhet, ha átlépi az 1,4719-es határt. Pénteken viszont valamelyest gyengültek a kelet-közép európai devizák, amelyet ismét a lengyel zloty vezetett: árfolyama egészen 4,195-ös szintig emelkedett az euró ellenében, később 4,1884-re korrigált. A korona oldalazó mozgással: 25,49-es szinten állt a délutáni piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.