BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl sok a devizahitel

A közép- és kelet-európai országoknak meg kell szabadulniuk a külföldi devizákban való eladósodás jelentette „függőségtől” – figyelmeztet legfrissebb jelentésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A pénzügyi integrációban a térségünkben elért eddigi eredményeket összességében pozitívan értékeli a pénzintézet: bár a válság során az integráció „jelentős költségeit” is meg kellett fizetni, az ebből származó előnyök mégis túlsúlyban vannak.

A globális pénzügyi vérkeringésbe való bekapcsolódás hátulütőjeként az EBRD a túlzott eladósodást emeli ki, amely ráadásul többnyire külföldi devizákban ment végbe. Magyarországról a jelentés megállapítja, hogy a magánszférának nyújtott banki kölcsönök mintegy 70 százalékát teszi ki a devizaadósság, és csak a háztartások devizakitettsége eléri a GDP 25 százalékát. A túlzott eladósodottság és a magas devizakitettség pedig valóban mélyítette a válságot térségünkben.

A makrogazdasági és szektorális elemzések ugyanakkor azt mutatják, hogy régiónkban a pénzügyi integráció gyorsította a hosszú távú növekedést – szögezi le az EBRD, hozzátéve, ez nem minden feltörekvő gazdasági térségnél egyértelmű. A jelentés szerint a bankok külföldi tulajdonlása is inkább hasznára, mint kárára volt Közép- és Kelet-Európának: a külföldi pénzintézetek csökkentették a tőkekiáramlást, a teljesítményt stabilizálták.

Az EBRD szerint ezért nem tanácsos visszafordítani a pénzügyi integrációt, ám „kritikus fontosságú” a folyamat jövőbeli alakulásának ellenőrzése. Térségünk országainak ki kell fejleszteniük azokat az eszközöket, amelyekkel mérsékelhetik a majdani hitelboomokat, és jobban kezelhetők a hatások. Így például a jelentés makrogazdasági fronton az infláció stabilizálását ajánlja, amellyel mérsékelhető a kamatlábak emelését eredményező nyomás és ezzel együtt a devizahitelek vonzereje. Segíthetne a helyi valuta- és kötvénypiacok fejlesztése is, hiszen így bővíthetők lennének a helyi források, különösen a hosszú lejáratú kölcsönök, mint a jelzáloghitelek esetében. Az EBRD emellett a bankok, cégek és háztartások devizakitettségét korlátozó szabályozási lépéseket is sürget; mint ismert, ilyen tervek az Európai Unióban már vannak (VG, 2009. szeptember 3., 1. o.). BÁ

Kihívások magyarország előtt

A Magyarország előtt álló legnagyobb kihívásként középtávon továbbra is az államháztartás fenntarthatóságának biztosítását jelöli meg az EBRD. A piaci bizalom ugyanis törékeny, és nagyon érzékeny a finanszírozási kilátásokra. Ezért aztán 2010-ben újabb lefaragásokra lehet szükség a költségvetési kiadásoknál.

Az EBRD azt is leszögezi, hogy a még mindig nagyon magas adók mérséklése kedvezően hatna a magánberuházásokra, és hosszú távon gyorsítaná a növekedést.

Az EBRD azt is leszögezi, hogy a még mindig nagyon magas adók mérséklése kedvezően hatna a magánberuházásokra, és hosszú távon gyorsítaná a növekedést.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.