BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint zuhanását nem állítja meg semmi?

A forint igen sérülékeny, és nincs biztosíték arra, hogy ne zuhanjon tovább. Még egy viszonylag nyugodt piaci hangulatban is meglepetést tud okozni.

A forint a többi régiós devizával együtt, szinte mozgás nélkül töltötte a délelőttöt. A hazai fizetőeszköz az egyik legsérülékenyebb deviza, ezt láthattuk ma kora délután is.

Az aggodalmak felerősödtek az utóbbi napokban, mind világgazdasági, mind magyar vonatkozásban. A világot a W-alakú recesszió lehetősége és a lassú, elhúzódó kilábalás aggasztja, a Magyarországgal kapcsolatos bizalmatlansághoz hozzájárul még az a tény is, hogy újabb IMF-hitel nélkül (egyes vélekedések szerint) finanszírozhatatlan az adósságpálya.

A magas államadóssággal rendelkező, bizonytalan pályán lévő országok devizáitól könnyedén válnak meg a befektetők.

Friss devizapiaci adatok itt találhatók!

A forint a délelőtti 283,6-os szint környékéről 285 fölé gyengült az euróval szemben, majd 284,6 körül stabilizálódott az árfolyam.

A frank ára a reggeli 218,2-es szintről 217,5-re változott, majd délután az alpesi devizával szemben is elkezdett gyengülni a hazai fizetőeszköz, átlépve a 219-es árfolyamot, jelenleg 219 forint alatt adják a svájci frankot a bankközi devizapiacon. A frank az elmúlt héten folyamatosan csúcsszint közelében tartózkodik a forinttal és az euróval szemben.

A frank az 1,3-as lélektani határnak számító szint körül mozog az euróval szemben, történelmi mélypont környékén az euró tekintetében.

Az év eleje óta már 13 százalékot erősödött az alpesi fizetőeszköz az unió közös pénzéhez képest, az erősödés pedig feltartóztathatatlannak tűnik. A hazai és a külföldi elemzők is egyetértenek abban, hogy ennek legfőképpen a piacokon uralkodó borús hangulat az oka. „A kockázatkerülő befektetők frankot vásárolnak a különféle negatív hírek hatására” – mondta a Bloombergnek Giovanni Staunovo, az UBS AG zürichi devizaelemzője.

A forint a dollárral szemben is gyengült, 223-as szint környékéről 224 fölé, jelenleg 223,8 forintért adják a dollárt.

A forint sérülékenységét a következő grafikon is mutatja, ugyan nem jelentősen de mégis némileg elszakadva mozog a régiós devizáktól. A román lej, a lengyel zloty, és a cseh korona is erősebb az euróval szemben, mint hajnalban, a forintról ez nem mondható el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.