BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁKK: elkeltek a kötvények, de jelentős hozamemelkedéssel

Az Államadósság Kezelő Központ sikeresen eladta a kötvényeket, ám a hozamok emelkedtek, és a túljegyzés mértéke alacsonyabb volt, mint az elmúlt hónapokban megszokott szint.

Az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön államkötvényeket bocsátott ki, a meghirdetett mennyiség 50 milliárd forint volt, végül 60 milliárdnyi kötvényt adott el az adósságkezelő.

A 3 év lejáratú kötvényekből 20 milliárd forintnyit adott el az ÁKK. Az elsődleges forgalmazók kevesebb ajánlatot nyújtottak be a kötényekre, mint a megszokott: összesen 40,8 milliárdnyit vettek volna meg a 3 éves körvényekből, mely túljegyzés elmarad az elmúlt hónapokban megszokott szintektől. A maximális hozam 6,55 százalékon, a minimális 6,4 százalékon, az átlaghozam 6,53 százalékon alakult. A hozam 15 bázisponttal haladja meg a két héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamát.

Az 5 éves kötvényekre 52,4 milliárdnyi ajánlat érkezett, az előzetesen eladni kívánt mennyiséget 5 milliárddal megemelte az adósságkezelő, így 20 milliárd forintnyi papírt értékesített. A hozamok 6,79 és 6,83 százalék között szóródtak, az átlaghozam 6,81 százalékon alakult. A hozam 30 bázisponttal magasabb, mint az előző aukción kialakult átlaghozam.

A 10 év lejáratú állampapírokból 46,3 milliárdot vettek volna, itt is 5 milliárddal megemelte az eredetileg tervezett 15 milliárdos eladási tervet az adósságkezelő. A minimális hozam 7, a maximális 7,06, míg az átlaghozam 7,03 százalékon alakult. A hozam 37 bázisponttal emelkedett az előző aukció átlaghozamához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.