BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a forint - Mi történt?

A forint jelentősen erősödött a bankközi devizapiacon szerdán. Az eurózóna adósságválságával kapcsolatos félelmek némileg háttérbe szorultak.

A forint 275,5-ös szintig erősödött szerdán azután, hogy a bizalom némileg helyreállt a piacon, mert Portugália kötvényaukciója sikerrel zárult. A reggeli 278-as árfolyamról erősödött a hazai deviza.

A forint 0,9 százalékkal került kedvezőbb pozícióba az euróval szemben, így a régió legjobban teljesítő devizája lett napon belül. A cseh korona 0,43, és a lengyel zloty 0,5 százalékot erősödött a Bloomberg adatai alapján. A román lej gyakorlatilag stagnált.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az euró erősödött a frankkal szemben, majdnem elérve az 1,27-es szintet. A közös európai fizetőeszköz kurzusa 1,26 körüli szintről változott 1,269-ig az alpesi deviza ellenében.

A forint így „duplán” menetelhetett a frankkal szemben, és 220 közeli szintről ma 217-es szintig kapaszkodott, mely napon belül 1,3 százalékos erősödésnek felel meg.

Csáki Csaba, a monetáris tanács tagja a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy a kamatemelés 0,75 százalékpont lehet maximum. Az MNB eddig 0,5 százalékpontot emelt. Simon Quijano-Evans, a Credit Agricole Chevreux SA londoni közgazdásza elmondta, hogy januárban nem számít kamatemelésre.

A kedvező hangulatban az európai vezető tőzsdeindexek 1-2 százalék feletti emelkedésben állnak, az FTSE100 lóg ki a sorból: 0,5 százalék körüli erősödéssel áll zárás előtt.

Csökkenő hozamok Magyarországon

A magyar éven túli kötvényhozamok 12-20 bázispontos hozammérséklődésen mentek keresztül. A 2020-ban lejáró kötvények hozama 20 bázisponttal csökkent, 7,9 százalékra az ÁKK adatai alapján.

A három éves kötvények hozama 0,17 százalékponttal csökkent 7,51 százalékra, az öt éves kötvényeké 0,12 százalékponttal mérséklődött 7,76 százalékra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.