BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terjed a hasmenéses járvány - El kell-e halasztani az utazást?

Brit állampolgárok is megfertőződtek a Németországban kitört hasmenésjárvány kórokozójával - közölte csütörtökön a brit egészségvédelmi hatóság (HPA). Szinte óráról órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma.

A bejelentés szerint a megbetegedések mindegyikét Angliában észlelték. Az esetek száma eddig hét, köztük hárman brit állampolgárok. A fertőzések "gyaníthatóan" a németországi járványhoz kapcsolódnak, és mindegyik brit beteg nemrégiben Németországban járt - áll a HPA csütörtöki közleményében.

A Nagy-Britanniában nyilvántartott másik négy fertőzött német állampolgár. Három beteg esetében kifejlődött a fertőzéssel járó úgynevezett haemolitikus urémiás tünetegyüttes (HUS), amely a vörös vértesteket elpusztító hatása miatt súlyos fokú vérszegénységet okoz, emellett maradandó vesekomplikációk és idegrendszeri problémák kockázatával is jár.

Hogyan védekezhetünk a fertőzés ellen? - Válaszok itt

A HPA felszólította a Németországba - főleg az északi országrészbe - utazókat, hogy további értesítésig ne egyenek nyers paradicsomot, uborkát és leveles salátaféléket, köztük fejes salátát. A brit hatóság a csütörtöki felhívásban azt is nyomatékkal kérte, hogy akik Németországból térnek haza, és vérhasszerű tünetekkel járó fertőzést tapasztalnak, sürgősen forduljanak orvoshoz, és említsék meg, hogy Németországban jártak.

Szinte óráról órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma. Csütörtök délelőtti adatok szerint a Robert Koch országos járványügyi intézet csaknem 2400 fertőzött, illetve gyanús személyt regisztrált. Az áldozatok száma előző estéhez képest nem változott, a járvány eddig 16 halottat követelt, közülük 14 nő.

Továbbra is aggodalomra ad okot, hogy a betegek közül mintegy 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Az ő esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

Közben a járvány újabb és újabb arcát mutatja. Az északi Schleswig-Holstein tartományban az orvosok közölték: egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

Több mint két héttel a hasmenésjárvány kitörése után a hatóságok egy tapodtat sem jutottak előre annak kiderítésében, hogy mi terjeszti a fertőzést okozó, különleges EHEC bélbaktériumot. A Robert Koch intézet szerint mindent elkövetnek a baktériumhordozó felkutatására, elhangzottak ugyanakkor már olyan kétkedő vélemények is, amelyek szerint az illetékesek képtelenek lesznek a fertőzés forrásának megállapítására. 

Hazánk továbbra is fertőzésmentes, a laboratóriumi vizsgálatok nem igazoltak összefüggést a németországi járvánnyal, de már 11 országban felbukkant a baktérium, eddig tizen vesztették életüket a kór miatt. Az Országos Epidemiológiai Központban 12 beteg vizsgálatát végezték el eddig, valamennyi negatív eredménnyel zárult - tájékoztatta a sajtó képviselőit Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvosit.

Szabó Enikő szerint a  hasmenéses megbetegedések miatt nincs szükség az utazások elhalasztására. A megelőzés érdekében ugyanakkor  fontos, hogy az utazók fokozottan betartsák az általános higiénés szabályokat.

Nem a spanyol uborka a hibás

A héten kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben, mégsem a Spanyolországból importált uborka a felelős a Németországban terjedő hasmenés járványért. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, azonban az nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegeknél mutattak ki. A hamburgi higiéniai intézet pár napja közölte, hogy a súlyos járványt okozó coli baktériumra bukkantak három Spanyolországból importált uborkán. Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. A spanyol gazdaságnak heti 200 millió eurós kárt okoz az uborkaügy miatt kialakult helyzet – idézte az MTI az illetékes spanyol tárcavezetőt az uniós agrárminiszterek debreceni informális ülését megelőző sajtótájékoztatón.

A napok óta tartó bizonytalanságra a fogyasztók egyértelműen vásárláscsökkentéssel válaszoltak Nyugat-Európában és Magyarországon is. A magyar termelőket különösen érzékenyen érinti a probléma. Nemcsak a belföldi fogyasztás esett ugyanis vissza, hanem a Németországba irányuló export is. Nem járnak jobban a külföldi termelők sem. Dacian Ciolos, az EU mezőgazdasági biztosa keddi nyilatkozatában figyelmeztetett: sürgősen vissza kell állítani a fogyasztói bizalmat, mert „a bizalmi válságnak komoly gazdasági hatása lehet, amely visszahat az ágazatra”. Hozzátette: feltételezéseket nem szabad hangoztatni, mert csődbe mehet az EU egész zöldségágazata. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.