BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogyókúrán a magyar bankok - Leépítés rohamtempóban

A különadó és a gazdasági élénkülés hiánya folyamatos leépítésre ösztönzi a hitelintézeteket

Rohamosan csökkent az utóbbi időben a hazai bankokban dolgozók száma, a tapasztalatok szerint számos pénzintézet létszámleépítéssel reagál a szektort érő negatív hatásokra. Jelenleg alig több mint 30 ezer szakembert foglalkoztatnak a hitelintézetek.
Az utóbbi két és fél évben a korábbi létszám több mint tizedével, mintegy négyezer fővel csökkentették alkalmazottaik számát a magyar kereskedelmi bankok. A pénzügyi felügyelet adatai szerint 2004 és 2008 között 28,4 százalékkal, 34 104 főre nőtt a számuk. Ám 2008 negyedik és az idei év második negyedéve között már 11,5 százalékkal kevesebben dolgoztak a bankokban.

Több mint négyezer fővel esett vissza két és fél év alatt annak a 14 anknak a dolgozói létszáma, amelyektől lapunk adatokat kért. 650 fősnél is nagyobb volt a leépítés a Budapest Banknál és a CIB Banknál és 400 fő körüli létszámcsökkentés az OTP Banknál és Raiffeisen Banknál is.
A gazdasági környezet és a banki különadó is fegyelmezett költséggazdálkodást követel meg tőlünk, ez együtt jár egy a korábbinál szigorúbb létszámgazdálkodással – közölte a Budapest Bank.

A hitelintézetnél ezért úgy terveznek több területen is üzleti növekedést, hogy azt a tavaly év végi létszámmal meg tudják oldani. Így várhatóan az idén csak kismértékben módosul az alkalmazottak száma. Tavaly év végén az Erste Bank és a K&H Bank is ugyanezekkel az okokkal magyarázta a leépítéseit. Az Erste Banknál azt közölték, a bankadó olyan rendkívüli terhet jelent a társaságnak, amely a hosszú távú stabil működést veszélyezteti.

A K&H Bank szerint szintén a bankadó nagysága és kivetésének ideje kényszerítette a csoportot, hogy rendkívüli költségmegszorító intézkedéseket tegyen és létszámot csökkentsen.
A TakarékBanknál inkább a dologi költségeiket igyekeztek lefaragni, és beszállítóikkal értek el kedvezőbb feltételeket – mondta Brezina Szabolcs, a hitelintézet ügyvezető igazgatója. Ezért náluk nem kellett az alkalmazottak számát csökkenteni, amelyet mindenképpen el kívántak kerülni.

európai vérfürdő

Az európai bankok is leépítéssel válaszolnak a romló körülményekre. Svájc legnagyobb bankja, az UBS kedden jelezte, hogy 3500 munkahely megszüntetését tervezi. A HSBC Holding augusztus elején jelentette be, hogy 30 ezer munkavállaló elbocsátását tervezi 2013 végére. A Barclays 3000-es létszámcsökkentést tervez, a Royal Bank of Scotland Group és a Credit Suisse Group egyaránt 2000-2000 dolgozótól válik meg.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.