BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Athén újra megúszta a csődöt

Egyelőre elkerülheti az államcsődöt Athén, ám valószínűleg csak idő kérdése, mikor kerülnek felszínre újra a görög gazdaság súlyos problémái. Kétséges ugyanis, mennyire sikerül betartani a hétvégén a parlamentben is szentesített vállalásokat. A 130 milliárd eurós EU–IMF-hitelcsomagért cserében vállalt megszorítások miatt már forrong az ország, és komoly töréseket hozott a felszínre a nemzeti egységkormányon belül is a reformcsomag, amely többek között a minimálbér csökkentését és közalkalmazotti leépítést irányoz elő.

A vasárnapi athéni parlamenti szavazás hírét pozitívan értékelték a piacok, ám a valódi megnyugvást csak a holnapi nap hozhatja el. Ekkor döntenek ugyanis az euróövezet pénzügyminiszterek arról, valóban megkaphatja-e Athén a 130 milliárd eurós második hitelcsomagot. Úgy tűnik, a brüsszeli jóváhagyást már biztosra veheti a görög vezetés. Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyekért felelős alelnöke legalábbis azt nyilatkozta hétfőn: „Az EU a görög nép oldalán áll.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.