BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár már holnap építkezhet az állami mobilcég

Lényegében biztosra vehető, hogy ma megszületik a végső ítélet a három már piacon lévő mobilcég és a negyedik szolgáltató perében. A vállalatok képviselői a döntés előtt nem kívántak jóslatokba bocsátkozni, ágazati szakértők szerint azonban valószínűbbnek tűnik, hogy a bíróság a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő, negyedik szolgáltató (MPVI) javára dönt majd. Mindez azt is jelenti, hogy az állami mobilcég alig hét és fél hónappal azt követően, hogy elnyerte a frekvenciát, már meg is kezdheti a tényleges piacra lépés előkészületeit.

A hírközlési hatóság még január végén határozott úgy, hogy a három állami cég alkotta konzorcium vásárolhatja meg a 900 megahertzes frekvenciasáv – önálló szolgáltatás indítására is alkalmas – öt megahertzes egybefüggő blokkját, majd ezt a döntését a konkurensek fellebbezését követően másodfokon is megerősítette. A három már piacon lévő cég azonban polgári bírósághoz fordult, amely június végén úgy határozott: a jogerős ítéletig megtiltja az MPVI számára, hogy a frekvencia-árverésen szerzett jogait gyakorolja. Ezt szerezheti most vissza a társaság, amennyiben a várakozásoknak megfelelően számukra kedvező ítélet születik.

Mindenesetre az MPVI egy kisebb csatát már megnyert. A felperesek ugyanis azt is megpróbálták elérni: a bíróság előzetes uniós döntéshozatali eljárást rendeljen el, hogy összhangban állt-e az EU-s szabályokkal a tender. Emiatt akár egy évet is csúszhatott volna a negyedik szolgáltató rajtja. Piaci szakértők szerint azonban az ügy ma biztosan lezárul, azaz az illetékes bíró nem utalja tovább az esetet az Európai Bíróságnak.

Az megint más kérdés, hogy a már piacon lévő mobilcégeknek még mindig van kihez fordulniuk egy számukra kedvezőtlen döntés esetén. Az szinte biztosra vehető, hogy a vállalatok jogorvoslatot kérnek majd a Kúriától, ennek a jogi procedúrának azonban már nem lesz halasztó hatálya, azaz a negyedik mobilcég akkor is hozzáláthat a munkához, ha a versenytársak továbbviszik a pert. Ám az unióval még úgy is meggyűlhet az MPVI baja, hogy a bíró nem rendelt el előzetes uniós döntéshozatali eljárást. Az EU-nál ugyanis a konkurensek is tehetnek panaszt, ráadásul a közösség illetékesei már korábban is jelezték, hogy figyelemmel kísérik az új szolgáltató piacra lépését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.