BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a Balkán élelmiszerárai

Macedóniát is sújtja az élelmiszerárak globális növekedése, az ország viszonylag szerény jövedelmű lakói azonban a nyugatiaknál jobban megszenvedik a folyamatot.

A szkopjei piacon a polgárok már a télire való zöldségeket és gyümölcsöket vásárolják meg, többen azonban megjegyzik, hogy az árak már most magasabbak, mint 2011-ben, ezért sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy a tradicionális élelmiszereket elkészítsék. Az eladók elismerik, hogy az árak felmentek ezen az őszön, de azzal védekeznek, hogy mindez az élelmiszerek világpiaci ára miatt van – veti fel helyzetértékelésében a dél-európai régióval foglalkozó setimes.com hírportál.

Az Egyesült Államokat és Kanadát sújtó szárazság miatt Észak-Amerika kukorica- és szójatermelése sokkal alacsonyabb volt, és hasonló a helyzet a szintén óriási termelőnek számító Ukrajnában, Oroszországban és Kazahsztánban is. Mindez komoly szűkösséget eredményez, és felfelé hajtja az árakat.

Ljupco Dimovski, Macedónia Mezőgazdasági -, Erdőért és Vízgazdálkodásért felelős minisztere a setimes.com-nak elmondta: a kormány folyamatosan nyomon követi az élelmiszerárak emelkedését, és az ellenlépések kidolgozását is megkezdték.

„Macedónia nem egy elzárt sziget” – mondta Dimovski – „az ország része a világgazdaságnak és a világpiacnak, ezért számítottunk rá, hogy az árak globális növekedése a hazai piacot is érinteni fogja. A kormány azonban a helyén van, és lépéseket fog tenni a trend megfordítása érdekében” – tette hozzá.

Júniusról júliusra az élelmiszerárak átlagosan 10 százalékkal nőttek a világpiacon a Világbank legutóbbi közlése szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.