BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egészségünk védelme érdekében tegyünk egy (fény)próbát

KORHATÁR NÉLKÜL A londoni olimpia cselgáncsozó és kézilabdázó tatabányai sztárja megtapasztalta a hatást

Testi-lelki jó közérzetünk megóvásának ma már számos módját ismerjük és alkalmazzuk a sanyargató kúráktól a kényeztető, relaxációs technikákig. Ezek egy része több ezer éves múltra tekint vissza, más részük a közelmúlt, a XX. század vívmánya.

A polarizált fény gyógyító hatását az 1980-as években ismerte fel Fenyő Márta biofizikus.

A felfedezés után néhány évvel a különleges lámpák kikerültek a laboratórium falai közül, és ma már a gyógymódra szakosodott szalonokban vehetik igénybe az egészségre vágyók a gyógylámpák továbbfejlesztett változatát, a fényágyat.

Erről, vagyis a polarizált fény gyógyhatásairól Bódiné Likó Angéla, a tatabányai Sensolite Gyógycentrum ügyvezetője beszélt lapunknak. – Több mint 20 éves kutatás áll a polarizált fény használata mögött. A hétköznapi fénnyel szemben a polarizált fénynyaláb a bőrfelszín alá hatol, és elérve a kapilláris ereket megnöveli a szervezet oxigénszintjét. Az ilyenkor tapasztalható általános felfrissülésen túl a terápia hatékonyan enyhítheti az ízületi fájdalmat, gyorsítja a sportsérülések és hegek gyógyulását, valamint enyhítheti a felső légúti megbetegedések okozta problémákat. A kezelések nincsenek életkorhoz kötve, csecsemőkortól aggastánykorig bárki igénybe veheti.

Természetesen vannak olyan betegségek, amikor nem javasolt a kúra alkalmazása. Ezért is ajánlott az ingyenes orvosi konzultáció igénybevétele fényterápia megkezdése előtt. Ugyan ma még nem terjedt el széles körben ez a gyógymód, és az orvosok egy része is fenntartásokkal fogadja az elért eredményeket, mégis egyre többen – köztük a londoni olimpián sikereket elérő tatabányai sportolók, valamint az orvoslás során a fényterápiát is alkalmazó sebészek, belgyógyászok – bíznak a polarizált fény gyógyító erejében. Ők már mindannyian megtapasztalták azt, amit Bódiné Angéla így fogalmaz meg: a polarizált fény nem csodaszer, csupán az egészség megőrzésének, visszaszerzésének egyik hatékony eszköze. Különösen ilyenkor télen érezhetjük pozitív hatását, amikor a fényhiány a hangulatunkon is nyomot hagy.

– Persze az sem hátrány – teszi hozzá a szakember –, hogy az energiafeltöltés mellett a fényágyban húsz perc nyugalmat, relaxáló egyedüllétet is kapunk, ami már önmagában is gyógyító erővel bírhat hajszolt világunkban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.