BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld út az ELI nagyprojektnek, indulhat a kiemelt beruházás

Kormánydöntés Miután a kormány jóváhagyta az ELI lézer kutatóközpont (ELI-ALPS) 1. fázisára vonatkozó nagyprojektjavaslat támogatását, a pályázati dokumentáció benyújthatóvá vált az Európai Bizottság részére. Megköthető a projekt támogatási szerződése, azaz indulhat a nemzetgazdasági szempontból kiemelt nagyberuházás megvalósítási szakasza. A szegedi lézeres kutatóközpont a tervek szerint két ütemben az Európai Unió Strukturális Alapjainak társfinanszírozásával épül. Az ELI-Extreme Light Infrastructure az európai kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében szereplő 44 pán-európai érdekeltségű kutatási nagyberendezés egyike.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a projektről szólva hangsúlyozta, hogy a tudományos központ megépítése nemcsak egy kiemelkedő, tudományos és gazdasági szempontból egyedülálló lehetőség a régiónak. A projekt megvalósulásával a kapcsolódó tudományok és azok alkalmazási területei is versenyképesebbé válnak, új vállalkozások, ezzel együtt új munkahelyek jöhetnek létre, s bővülhetnek a nemzetközi tudóskapcsolatok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.