BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lelassult az orosz gazdaság

Tovább lassult az orosz gazdaság, a fejlődés üteme harmadára csökkent - tette közzé hétfőn az első félév adatait az orosz statisztikai hivatal.

A tavalyi 4,5 százalék helyett az idei első hat hónapban mindössze 1,4 százalékkal nőtt az orosz GDP.  A Roszsztat múlt heti jelentése szerint a második negyedévben az első három hónaphoz képest 1,6 százalékról 1,2 százalékra lassult az orosz gazdasági növekedés. Ez rosszabb eredmény volt a gazdaságfejlesztési minisztérium várakozásainál.

A beruházások 6 százalékkal csökkentek júliusban a júniusban mérthez képest. Éves viszonylatban 0,7 százalékos a visszaesés. Júniusban rekordmértékű volt a tőkekivonás Oroszországból. Andrej Klepacs gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes a múlt pénteken közölte, hogy a tárca júliusra a GDP kisebb mértékű emelkedésére számít annak ellenére, hogy a múlt hónapban 0,7 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az orosz szakminisztérium arra számít, hogy Oroszország elkerülheti a recessziót az év második felében várható gazdasági növekedésnek köszönhetően. Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter közölte, hogy a tárcánál egyelőre nem változtatnak az idei GDP növekedési előrejelzésen, azt továbbra is 2,4 százalékosra várják. "Stagnálás van, de recesszió nincs és nem is lesz" - jelentette ki a miniszter. Uljukajev ezt azzal magyarázta, hogy Oroszországban növekszik a fogyasztás és az export. Szavai szerint "az orosz gazdaság szerkezete és a társadalmi mátrix" képes arra, hogy 3 százalékon tartsa a fejlődési ütemet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.