BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mezőgazdaság kivételével minden ágazat nőtt

Az idei első negyedévben 3,5 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék az előző év azonos időszakához képest a statisztikai hivatal szerint. Hasonlóan dinamikus bővülésre utoljára 2006 végén volt példa. A gazdaság növekedését a mezőgazdaságon kívül minden ágazat segítette – derült ki a tegnap közölt részletes adatokból. Az ipar 1,6 százalékponttal járult hozzá a GDP bővüléséhez, ami elsősorban a feldolgozóipar dinamikus teljesítményének köszönhető. Ebben kulcsszerepet játszik a magyarországi autógyárak termelésének felfutása. A kis súlyú építőipar 25 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, így 0,5 százalékponttal járult hozzá a gazdaság növekedéséhez.

Az igazán kedvező fejlemény az, hogy a szolgáltatások évek óta tartó gyenge teljesítményének vége. Az idei első negyedévben a gazdaság teljesítményének nagy részét adó szektor növekedése 0,9 százalékponttal segítette a GDP-t. Érdemben növekedett a kereskedelem, a turizmus, a szállítás, raktározás. Hozzájárult a gazdaság bővüléséhez a tudományos és műszaki tevékenység is. A pénzügyi szektor viszont továbbra is nehéz helyzetben lehet, ahogyan az ingatlanügyletek visszaesése is negatívan hatott.

Felhasználási oldalról a háztartások fogyasztása, a kormánytól kapott társadalmi juttatások, valamint a közösségi fogyasztás is növelte a GDP-t. Mindez részben összefügghet azzal, hogy a választások előtt a kormány nem volt szűkmarkú a háztartásokkal. A beruházások növekedése a 3,5 százalékos GDP-bővülés felét magyarázta. A kivitel a javuló fogyasztás mellett is meghaladta az behozatal növekedését, így a nettó export továbbra is támogatja a növekedést.

A kilátások továbbra is kedvezőnek tűnnek. Az uniós források felhasználásának gyorsulása és a jegybank hitelprogramjának új lendülete továbbra is támogathatja a gazdaság dinamikus növekedését az idei évben. A választásokat megelőző költekezések viszont már aligha segíthetnek. Mindent egybevetve a növekedést egyszeri hatások és a gyenge bázis is segítette (a tavalyi első negyedévben még 0,9 százalékos volt a visszaesés), így az év hátralévő részében lassabb ütem valószínű.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy az első negyedéves GDP-adatok tükrében az idei év egészében 2,6–2,9 százalékos növekedést valószínűsít. Szerintük a kedvező kilátásokat egyaránt megalapozzák az ipari rendelés-, illetve az építőipar szerződésállományának adatai, a fogyasztói és üzleti bizalom tartósan magas szintje, valamint a beruházási hajlandóság emelkedése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.