BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Börtönbe kell vonulnia korrupcióért a leggazdagabb románnak

Két és fél év börtönt kapott Románia leggazdagabb üzletembere.

Jogerősen 2 és fél év börtönbüntetéssel sújtotta egy bukaresti bíróság közzétett ítéletében Ioan Niculaét, Románia leggazdagabb üzletemberét, akit abban találtak vétkesnek, hogy törvénytelenül finanszírozott egy elnökválasztási kampányt. A milliárdos emellett 641 ezer lej (43,5 millió forint) pénzbüntetést is kapott.

Az indoklás szerint Niculae 1 millió euróval finanszírozta a román Szociáldemokrata Pártból (PSD) időközben kizárt Mircea Geoana volt államfőjelölt 2009-es kampányát. Ezért cserébe azt várta volna el, hogy kormányalakításkor ő dönthesse el, ki lesz a gazdasági miniszter. Niculae ugyanis érdekelt volt abban, hogy gyárai kedvezményes áron kapjanak földgázt az állami gázvállalattól.

Niculae vagyonát a romániai gazdagok legutóbbi toplistája csaknem 1,1 milliárd euróra becsüli. Cégbirodalmának legnagyobb eleme az Interagro vállalat, amely műtrágyagyártással foglalkozik, és az egyik legnagyobb szereplő a román élelmiszerpiacon. Niculae a román futball egyik legnagyobb támogatója is, ő szponzorálta az Astra Ploiesti élvonalbeli csapatot, amely az elmúlt években rendszeresen szerepelt az Európa Ligában.

A román korrupcióellenes harcnak nem ő az első komoly áldozata. Csak az elmúlt hónapokban kihallgatták a pénzügyminisztert, letartóztattak egy polgármestert és vádat emeltek egy püspök ellen. Az igazi nagyvad azonban Horia Georgescu volt, a korrupcióellenes Feddhetetlenségi Ügynökség volt vezetője, akit többrendbeli hivatali visszaélés gyanújával vettek őrizetbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.