BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százezer mulasztás eltűnt a Központi Hitelinformációs Rendszerből

Ugrásszerű javulás látszik a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) tárolt lakossági hiteleknél, hiszen a fennálló mulasztások száma jelentősen csökkent, a megszűnteké viszont jelentősen emelkedett – derül ki a nyilvántartást működtető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. által közölt adatokból. A társaság statisztikái szerint március végén összesen 2,21 millió mulasztást tartottak nyilván a lakossági alrendszerben, amely 3,1 százalékkal több a 2014 áprilisában regisztráltnál. Ebből viszont a fennálló mulasztások száma 1,813 milliót tett ki, amely 1,78 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál: a csökkenés emellett gyakorlatilag márciusban következett be, hiszen februárban még 1,894 millió fennálló mulasztás szerepelt a rendszerben. A megszűnt mulasztások száma viszont több mint egyharmadával, 397 ezerre emelkedett a 2014 áprilisi 297 ezerről: a növekmény java viszont itt is márciusban következett be. Mindezek alapján arra lehet következtetni, hogy már az idei év harmadik hónapjában több tízezer szerződés zárulhatott le a devizahiteles elszámolás miatt, és ezért történt nagy eltolódás a megszűnt mulasztások javára.

A mulasztások számának csökkenése mellett viszont a rendszerben szereplő természetes személyek száma emelkedett kissé a márciusig tartó egy évben: a harmadik hónap végén 4,881 milliót tett ki, amely 8 ezerrel több a múlt év áprilisinál. (Az adatok itt már a teljesítő adósok szerződéseit is tartalmazzák, amelyeket 2012 márciusa óta tart nyilván a BISZ.) A rendszerben tárolt összes lakossági szerződés száma 9,179 milliót ért el márciusban, amely 127 ezerrel – 1,4 százalékkal – magasabb a múlt év áprilisinál: a fennálló szerződések száma viszont itt is jelentősen – 342 ezer darabbal – csökkent egy év alatt, miközben a megszűnteké 469 ezerrel, 1,252 millióra nőtt.

A vállalkozások adatait tartalmazó alrendszerben múlt év decemberében 286 ezer mulasztást tárolt a társaság, amely jelentősen, 38 ezerrel meghaladta a januári mennyiséget. A fennálló mulasztások száma viszont tovább csökkent, és a januári 56 ezerrel szemben az év végén már csak 53 ezret ért el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.