BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekültügy: Európa utolsó diktatúrája támogatja a magyar kormányt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonos megbeszélést folytatott Vladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrel, akivel "megvitatták a modernkori tömeges népvándorlás okozta európai kihívásokat" - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel.

A minisztérium közleménye szerint a fehérorosz tárcavezető kormánya támogatásáról biztosította Magyarországot a bevándorlás kihívásainak kezelésében.

A két külügyminiszter áttekintette a Fehéroroszország elleni európai uniós szankciókat. A KKM tájékoztatása szerint Szijjártó Péter elmondta: Magyarország értékeli azokat a fehérorosz lépéseket, amelyek eredményeként szabadon engedték a politikai okok miatt bebörtönzött embereket. A magyar kormány szerint Fehéroroszország ezzel döntő lépést tett az együttműködés felé az EU-val, ezért Magyarország szorgalmazza a Fehéroroszországgal szembeni uniós gazdasági szankciók mielőbbi feloldását - áll a KKM közleményében.

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök amnesztiarendelete értelmében hat politikai fogoly szabadulhatott augusztus 22-én Fehéroroszországban. Az elengedettek között van Mikalaj Sztatkevics volt ellenzéki elnökjelölt is. Az Európai Unió üdvözölte a politikai foglyok szabadon bocsátását, amit úgy értékelt, hogy Minszk jelentős lépést tett nyugati kapcsolatainak javításáért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.