BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhülnek az ellátási problémák, ismét lehet kínálat az autópiacon – a kereslet hatalmas

A JD Power és az LMC Automotive tanácsadó cégek iparági jelentései szerint az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi autóeladások várhatóan növekedni fognak októberben. Az ellátási lánc akadozása csökken, és több jármű kerülhet a márkakereskedésekbe. A megnövekedett keresletet könnyebb lesz kielégíteni.

Iparági jelentések szerint visszatérhet a kínálat az amerikai autópiacra – írta meg a Reuters. Az Egyesült Államokban az autó-kiskereskedelmi eladások várhatóan növekedni fognak, mivel a kereslet még mindig erős. A fordulatot az ellátási láncok akadozásának enyhülése hozatja el.

Customer at a Car Dealership on Long Island
Fotó: J. Conrad Williams Jr. / Newsday RM via Getty Images

Az új járművek készleteinek javulása felpörgette az értékesítést az USA-ban. Jelenleg a háztartások hajlandók többet költeni egy saját járműre vagy a már meglévő lecserélésére. Látszólag nem tántorítják el az ügyfeleket a magasabb járműárak és a különböző kedvezmények hiánya. A kereskedések kihasználják a jelenlegi gazdasági környezetben rejlő lehetőségeket, az erős keresletet és a szűkös kínálatot.

A készletek szerény növekedése ellenére is erős a kereslet. Ez lehetővé teszi, hogy a gyártók eltekintsenek az árengedményektől

– olvasható a JD Power és az LMC Automotive tanácsadó cégek iparági jelentéseiben. Hozzáteszik, hogy az új járművek átlagára októberben rekordszintre fog növekedni.

Szeptemberben tovább csökkent a haszonjárművek értékesítése

Szeptemberben ismét redukálódott az új haszongépjárművek regisztrációja az EU-ban, az értékesítés visszaesése főleg a 3,5 tonnás vagy annál könnyebb furgonokat érintette.

Az elemzők arra számítanak, hogy októberben 1 008 200 darab új autót fognak értékesíteni, ez több mint 12 százalékkal magasabb szám az egy évvel korábbinál.

A járműpiacot ugyan támogatni fogja a készletek és a termékválaszték javulása, de ez nem lesz igaz minden márkára

– erről Charlie Chesbrough, a Cox Automotive vezető közgazdásza beszélt. A JD Power adat- és elemzési részlegének elnöke, Thomas King szerint 

annak ellenére, hogy a termelés javul, ez még idén nem lesz elég ahhoz, hogy jelentős javulást hozzon a piacon.

King úgy látja, hogy az egységárak és a jövedelmezőség romolhat a következő hónapokban, mivel az emelkedő kamatlábak nyomást gyakorolnak a megfizethetőségre.

A jelentés szerint októberben az új gépjárművek összértékesítése, beleértve a kiskereskedelmi és nem kiskereskedelmi tranzakciókat is, az előrejelzések szerint eléri az 1 157 900 darabot, ami 15,2 százalékos növekedés 2021 októberéhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.