BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bevételét és a nyereségét is növelte a kecskeméti Mercedes-gyár

A kecskeméti Mercedes-Benz-gyár meghatározó szerepet tölt be a Mercedes-Benz Cars globális termelési hálózatában.

Tovább növelte árbevételét a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2023-ban, az előző évi, csaknem 4 milliárd euróval szemben tavaly több mint 5 milliárd eurót ért el. Az adózás előtti nyeresége is nőtt, a 2022-es több mint 96 millió euró után, tavaly mintegy 103 millió euró lett. Az éves beszámoló szerint az alacsonyabb nyersanyagárak és a javuló gyártási költségek pozitív hatását ellensúlyozta a magasabb inflációs környezet, valamint az ellátási láncokhoz kapcsolódó megemelkedett költségek – derült ki a kecskeméti Mercedes-gyár közleményéből.

Mercedes
A kecskeméti Mercedes gyár duplán jól zárta az évet / Fotó: AFP

Azt írták, a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár meghatározó szerepet tölt be a Mercedes-Benz Cars globális termelési hálózatában. Ezt bizonyítja, hogy

a vállalat több mint egymilliárd eurót fektet be, és 2024-ben tovább bővíti a kecskeméti üzemet.

Az elektromos modellek gyártása mellett számos átalakítás történik a meglévő gyár területén: a jelenlegi kompakt modellek utódainak, az új MMA-modelleknek (Mercedes-Benz Modular Architecture) a gyártására való felkészülés jegyében, valamint a konszern stratégiájának részeként új akkumulátorbeszerelő üzem épül a Mercedes jövőbeli tisztán elektromos hajtású modelljeihez szükséges nagyfeszültségű akkumulátorok számára. Az automatizált és manuális összeszerelési lépések során azonban nem történik nyersanyag-feldolgozás – olvasható a közleményben.

A folyamatban lévő gyárbővítés részeként egy új karosszéria- és összeszerelő üzem is épül, ahol az évtized közepétől teljesen elektromos MB.EA (Mercedes-Benz Electric Architecture) modellek készülnek majd. Az összeszerelő sor kompakt elrendezése rövidebb szállítási útvonalakat tesz lehetővé.

A meglévő festőüzem is átfogó korszerűsítésen esik át: a felületkezelési és fényezési folyamat a jövőben megújuló és szén-dioxid-semleges energiaforrásokra támaszkodik majd.

A jelenlegi kompakt modellek sorozatgyártása 2023-ban zökkenőmentesen zajlott, és elkészült a modellfrissített EQB első ügyfélautója is. Kecskeméten az előző évben több mint 174 ezer jármű gördült le a gyártósorról.

A magyar beszállítóktól vásárolt anyagok és szolgáltatások részaránya továbbra is jelentős részt képviselt, hiszen szolgáltatásaik, nyersanyagaik és nem termelésre használt beruházásaik beszerzéseinek 42 százaléka magyar beszállítókhoz volt köthető.

A beszámolóban arra is kitérnek, hogy 2023-ban a duális képzésen 115 középiskolai tanuló és 22 egyetemi hallgató kezdte meg a tanévet a Mercedes-Benz Academy Kecskemét központban. A képzésnek köszönhetően a középiskolások hét szakma közül választhatnak, az egyetemi hallgatóknak pedig hét szakon biztosítanak felsőfokú képzést.

A Mercedes-Benz saját járműgyártó telephelyei 2022 óta szén-dioxid-semlegesek, és a tervek szerint 2030-ra a gyártás energiaszükségletének több mint 70 százalékát megújuló energiával fedezik majd. Ezt a saját telephelyeken a nap- és szélenergia felhasználásának bővítésével, valamint további megfelelő áramvásárlási szerződések megkötésével érnék el.

A kecskeméti Mercedes-gyár munkavállalói létszáma 2023-ban 4477 volt.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.