BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cardio,Training.,Close,Up,Of,Energetic,Fit,Sportsman,Spending,Morning

Világszerte egyre kevesebbet mozognak az emberek, a magyarok viszont egyre sportosabbak

Világszerte egyre kevesebbet mozognak az emberek, ezért a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója, nemzetközi szinten szorgalmazza a fizikai aktivitást az egészség megőrzése érdekében. Magyarországon azonban az elmúlt 10 év alatt majdnem négyszeresére nőtt a szabadidejében sportoló ember. A dolgozóikat sporttámogatásban részesítő Prime Rate Kft. nemcsak egészségmegőrző és -javító hatását érzi annak, hogy aktívak a dolgozóik, hanem a közösségformáló, csapatépítő jellegét is.

„A WHO felmérése alapján 2010 és 2022 között a felnőttek fizikai aktivitása 5 százalékot csökkent a világon. Magyarországon pedig az elmúlt öt évben nőtt a szabadidősportolók száma, azonban mégsem tűnik biztos befektetésnek egy edzőterem” – mondta Kiss József, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének főtitkára.

egyre
Egyre többen sportolnak / Fotó: Shutterstock

A WHO a napokban közzétett egy jelentést, amely alapján csaknem 1,8 milliárd felnőtt néz szembe egészségügyi kockázatokkal a testedzés hiánya miatt a világon. 

A kutatók és a tudósok által készített tanulmány megállapította, hogy 2010 és 2022 között a fizikai inaktivitás világszerte mintegy 5 százalékkal nőtt.

A mozgás hiánya pedig megbetegedéseknek teszi ki a felnőtt lakosságot és a helyzet egyelőre csak romlik a világon – figyelmeztetett a szervezet.

Az eredmények rávilágítanak arra az elvesztegetett lehetőségre, amivel a fizikai aktivitás javítani tudna a rák, a szívbetegségek kialakulása és a mentális jólét tekintetében

– hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A teljes lakosságot nézve Magyarország az átlagnál jobb helyzetben van.

Az elmúlt 5 évben nőtt a szabadidő-sportolók száma, azonban a létszámuk eloszlik. A populáció nem nőtt annyira, mint amennyire kiszélesedett a szolgáltatások listája 

– mondta a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének főtitkára.

A Covid után szétszóródott a tömeg, sokan sportolnak a szabad levegőn vagy többen saját stúdiókat alakítottak ki az otthonukban. Megsokasodtak a fitnesz típusú termek is az elmúlt időszakban, például falmászó, jóga stúdió stb. A főtitkár kiemelte: 10 évvel ezelőtt a lakosság 1-2 százaléka sportolt valamit rendszeresen vagy időszakosan, ma már ez a szám 5 százalék körüli.

Az edzőterembe való belépések száma évente:

  • legalább 1 hónapot jár – 600-650 ezer fő
  • 6 hónapnál kevesebbet jár – 450 ezer fő
  • 6 hónapnál többet kár – 300 ezer fő

– tette hozzá.

Rudiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója, nemzetközi szinten, mindenki számára hozzáférhető, anyagilag megengedhető és élvezetes fizikai aktivitás biztosítását szorgalmazta a népesség egészségének megőrzése érdekében.

A hazai munkáltatók a jövedelemkiegészítésként nyújtott Széchenyi-kártyával vagy egyedi támogatással próbálnak hozzájárulnak a dolgozók rekreációs programjaihoz is. A Szép-kártya többek között: sport-, szabadidős és wellness-tevékenységekre, sportrendezvények részvételi díjára, fürdők és élményparkok igénybevételére is felhasználható.

A Világgazdaság által megkérdezett Prime Rate Kft. nagyon fontosnak tartja, hogy dolgozóik szabadidejükben sportoljanak vagy mozogjanak valamit. Hisznek abban és tapasztalják is, hogy a mozgás hozzájárul kollégáik fizikai és mentális egészségének a megőrzéséhez. 

Budapest egyik legnagyobb fitneszterem-láncolatába biztosítunk bérletet a dolgozóinknak. Ezekben a termekben egész évben részt vehetnek különféle órákon, jógázhatnak, az edzőteremben sportolhatnak vagy éppen úszhatnak, wellnessezhetnek

– mondta Vass Virág, a cég HR-igazgatója. 
A Prime Rate Kft. tapasztalatai nagyon pozitívak. Dolgozóiknak több mint egyharmada veszi igénybe a sportolási lehetőséget és a kollégák gyakran együtt járnak a fitneszterembe. Többen már reggel 6 órakor sportolnak és egy frissítő szaunázást követően jönnek munkába. A közös sportolási kezdeményezésnek nemcsak egészségmegőrző és javító hatását érzik, 

hanem egy közösségformáló, csapatépítő jellegét is, amely hozzájárul ahhoz, hogy nagy családként figyelnek egymásra, támogatják egymást akkor is, ha valaki egészségügyi vagy családi gondokkal küszködik

– fűzte hozzá.

Az Aquaworld Resort Budapest wellness és fitnesz szolgáltató szállodában Szép-kártyával is fizetnek és AYCM bérlettel is járnak a vendégek. Továbbá nagyobb cégekkel egyéni megállapodásokat is kötnek, amelyek általában 15-20 százalékkal olcsóbb wellness és fitnesz programot jelentenek a dolgozóknak.

A vendégek 10-12 százaléka fizet valamilyen a munkahelye által támogatott kártyával. Az Aquaworld tapasztalatai alapján, a munkahelyi kedvezményes juttatásokat ötször több vendég használja fel wellnessre, mint kimondottan sportolásra. Júniusban például a munkahely által támogatott AYCM bérlettel 556-an mentek a spa részlegbe, 93 fő pedig a fitneszre használta.

– mondta Sulyok Ferenc, az Aquaworld Resort Budapest élményfürdő vendégkapcsolat és Spa vezetője. 

A WHO ajánlása alapján a felnőtteknek heti 150 percnyi mérsékelt intenzitású vagy 75 percnyi erőteljes intenzitású fizikai mozgásra van szüksége. A mérsékelt intenzitású testgyakorlatok között felsorolták az óránként hat kilométeres vagy ennél gyorsabb tempójú gyaloglást, az erőteljes takarítást, például ablakmosást és felmosást, az óránként 16-19 kilométeres sebességű kerékpározást vagy a tollaslabdázást. Az erőteljes intenzitású mozgáshoz sorolták a hegymászást, az óránként 10 kilométeres vagy nagyobb sebességű futást, a gyors biciklizést, a futballt, kosarazást és a teniszt is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.