BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

M-kormányzat: fejlesztések

Az elektronikus közigazgatási modell kidolgozását és meghonosítását célzó fejlesztések támogatásáról írt alá szerződést szeptember közepén a Pannon GSM és a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem.

Az m-kormányzati, azaz a mobiltelefonon keresztül történő önkormányzati ügyintézés Európa-szerte kezdeti stádiumban lévő, ám kiemelt figyelmet érdemlő terület. Az unióban megfogalmazott irányelvekkel összhangban kezdi meg most a BKÁE Államigazgatási Karának közigazgatás-szervezési és urbanisztikai tanszéke a GSM alapú közigazgatás lehetőségeinek feltárását.

A fejlesztések révén lehetőség nyílik szöveges üzenetben sorszámot kérni, vagy éppen - emelt díjas SMS-ben - parkolási díjat leróni, az m-kormányzat lehetőségei azonban mindezen jóval túlterjednek, az adók megfizetésétől kezdve a szavazáson át a közterület-foglalási engedélyek igényléséig és kiutalásáig. Az m-kormányzati megoldások bevezetésének nem technológiai, hanem sokkal inkább szervezeti, jogi akadályai vannak. A kutatási program célja, hogy olyan átfogó mobilalkalmazási programcsomagokat dolgozzanak ki, amelyek kész mintaként, azonnal érvényesíthető rendeleti keretként szolgálhatnak az m-kormányzatot bevezetni szándékozó önkormányzatok számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.