BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áttörés 2005-ben

A mikroprocesszorokat és más félvezető-alkatrészeket gyártó Intel már évek óta ígérte az áttörést a számítástechnika és az otthoni szórakoztatóelektronikai eszközök műszaki fúziójában, ami a mostani előrejelzései szerint 2005-ben fog végképp bekövetkezni. A cég úgy látja, hogy - legalábbis Amerikában - eléggé felgyorsult az átviteli sebesség a lakossági internet-hozzáférési csatornákon ahhoz, hogy a lakások és családi házak legváltozatosabb szórakoztatási és információs igényeit a hálózatokról letölthető tartalommal lehessen kielégíteni.

Az Intel - amellett, hogy évek óta úttörő szerepet játszik a digitális otthon általános műszaki szabványainak megteremtésében - röviddel ezelőtt bejelentette, hogy a készülékgyártókkal együttműködve megteremti a feltételeket a hálózati tartalom televízión való megjelenítéséhez. Az új eszköz a szórakoztató személyi számítógép (EPC - Entertainment PC) lesz, amely várhatóan már az idei karácsonyi vásárlási idényben kapható lesz. A készülékről annyi már tudott, hogy a megjelenésével véget ér az a korszak, amikor az internet a számítógép monitorán megjelentetett nagyrészt szöveges és állóképi tartalom, illetve kisebb mozgóképi animációk formáját öltötte. Az EPC-t döntően arra tervezték, hogy a kimenetére a televíziót kapcsolják, a működését pedig nem billentyűzettel vagy egérrel vezérlik, hanem a fotelban ülve kézben tartott távirányítóval. Fontos műszaki jellemzője lesz a készüléknek, hogy nem lesz hallható az irodák jellegzetes háttérzaját adó ventilátor hangja, mert az áramellátást zajmentes tápegységgel oldják meg. A dobozát - a nappali szoba esztétikai követelményeinek megfelelően - alacsony formátumúra tervezték.

Az EPC-hez az Intel a Pentium 4-es processzorát szállítja, amely az úgynevezett hyper-threading technológia révén lehetőséget nyújt a műveletvégző egység működési holtidejének kiiktatására, így az összesített teljesítmény jelentős fokozására. Az alkalmazásra a cég kiegészítő félvezetőalkatrész-készletként ajánlja a 915 Express Chipset kódnév alatt forgalmazott sorozatát. Az adott processzor és a hozzá tartozó lapkakészlet együtt tudja azt a teljesítményt nyújtani, amelylyel a létező legjobb kép- és hangminőség mellett lehet digitális tartalmat az otthoni hálózatok lejátszó készülékein visszaadni.

A televízió és a jó minőségű zenei hangvisszaadó készülékek kiszolgálására alkalmas EPC-t az Intel és a vele együttműködk úgy alkották meg, hogy az eszközök egész láncolata alkalmas legyen a szerzői jogi védelemmel ellátott tartalom megjelenítésére és az illegális másolási kísérletek meghiúsítására. Erre azért volt szükség, hogy a film- és zenei anyagok tulajdonosai hajlandóak legyenek az értékes tartalomnak az adott platformon való felkínálására, amire elengedhetetlenül szükség van a kritikus tömeget elérő kereslet kiváltásában.(VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.