BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az it önmagában kevés a sikerhez

Javít ugyan az informatikai beruházás a vállalati teljesítményen, de hatása igazán csak megfelelő vállalatvezetési technikákkal karöltve lehet igazán jelentős. Erre a megállapításra jutott a McKinsey tanácsadó cég és a London School of Economics közös kutatása, amely 1994 és 2002 között száz különböző termelővállalat adatait vizsgálta. A francia, német, brit és egyesült államokbeli cégek tapasztalatai szerint ágazattól, vállalati mérettől, földrajzi elhelyezkedéstől és korábbi eredményektől függetlenül a megfelelő vállalatirányítási technológiákkal sokkal nagyobb eredményjavulást lehet elérni informatikai fejlesztések nélkül is, mint költséges számítástechnikai beruházásokkal.

A kutatás során 0-5-ös skálán értékelték a társaságok teljesítményét három összetett dimenzióban. Értékelték a termelési folyamatok hatékonyságát, az alkalmazottak motiválását és értékelését s a tehetséges munkaerő fejlesztését, megőrzését is.

A kutatók szerint egyetlen pontnyi javulás valamely dimenzióban 25 százalékos általános termelékenységjavulást hozott. Ez számításaik szerint a befektetett tőke 70 vagy az alkalmazott munkaerő 25 százalékos emelésével volt egyenértékű. Különösen érdekes, hogy a hatás a skála minden pontján hasonló mértékű volt, vagyis sok szempontból igen jól működő cégek is látványos eredményeket érhettek el egyetlen gyengébb terület fejlesztésével.

Tulajdonosi értékre lefordítva egyetlen pontnyi javulás 5 százalékpontos emelkedést hozott a befektetett tőkére vetített hozamokban. Mivel a vizsgált cégeknél a ráta átlaga 12 százalék volt, ez 42 százalékos pénzügyi teljesítmény ugrást jelentett.

Ezzel párhuzamosan a kutatók megvizsgálták az információs technológia fejlesztésének hatását is. Azt találták, hogy a minta it-re legtöbbet költő egynegyede csak 4 százalékkal mutatott nagyobb hatékonyságot, mint az erre a célra a legkevesebbet fordító 25 százaléka. Ez mindössze egyhatoda annak, amit egyetlen pontnyi menedzsmentszínvonal-javulás hozhat - emeli ki a tanulmány.

A két szempont együttes figyelembevétele kimutatta: az informatikai fejlesztések a fejlett menedzsmenttechnikákkal együtt alkalmazva éreztetik igazán hatásukat. Az így elérhető 20 százalékos előrelépés azt sugallja, hogy a vállalatoknak először irányítási technikáikon kell javítaniuk, majd ahhoz kell megtalálni a megfelelő informatikai háttértámogatást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.