BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fékez a Sulinet Expressz?

Egy évvel elindulása után, az idén júliusban jelentős módosítások történtek a Sulinet Expressz programban. Jelenleg még nem lehet megállapítani, hogy ezen változtatások, vagy esetleg a szokásosan lanyha nyári szezon miatt, de nagymértékben visszaesett a Sulinet program keretében eladott eszközök értéke. Ráadásul nemcsak az előző hónapokhoz, de a tavalyi, az indulást követő hónapokhoz képest is megfigyelhető a forgalom csökkenése. A július elsején életbe lépett módosítások közül az egyik legalapvetőbb az volt, hogy az igényjogosulti kört kiterjesztették valamennyi adófizető magánszemélyre. Ezen túlmenően 3,4 millió forintos éves jövedelemig 50 százalékos, legfeljebb 60 ezer forintos adókedvezmény jár. Ezt meghaladó jövedelem esetén az adókedvezmény csökken a 3,4 millió forint feletti rész 10 százalékával, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 4 millió forintos éves jövedelem mellett már nem vehető igénybe az adókedvezmény. Fontos változás volt a tartós bérlet lehetőségének megszüntetése, aminek vonzerejét az adta, hogy ez esetben három éven keresztül élhettek a magánszemélyek a 60 ezer forintos adókedvezménnyel.

Bár nem egyedül a július elején életbe lépett változások következménye, de azok is közrejátszottak abban, hogy minimális mértékre csökkent a Sulinet Expressz program keretében értékesített informatikai eszközök értéke a Szinvanet Informatikai Kft.-nél, valamint több, márkás gépeket forgalmazó társaságnál - közölte érdeklődésünkre Vinnai János, a miskolci cég ügyvezető igazgatója. Az értékesítés mellett rendszer-integrációs szolgáltatásokat nyújtó és informatikai biztonsági megoldásokat fejlesztő cég vezetője szerint a Sulinet program jelen formájában már kevesebb sikerrel szolgálja az eredetileg kitűzött társadalmi célokat. A programnak elvileg az első számítógéphez jutást kellene megkönnyítenie. Az alaplapok és más részegységek megjelenése a rendszerben főként az alkatrész-értékesítésnek kedvez, míg a törvényi korlátozás kedvezőtlen üzenetként hat és egyértelműen csökkenti az érdeklődést. Ezzel együtt decemberben - a hagyományoknak megfelelően - fokozott érdeklődéssel számolnak a Szinvanet Kft.-nél - mondta el Vinnai János.

A Sulinet-termékek iránti érdeklődés nyári visszaesését inkább a szokásos "szünidei" lanyha forgalomnak tulajdonítja Solt Géza, a HRP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte a vásárlásra jogosultak körének bővülése ellensúlyozhatja a kedvezmények korlátozását.

A módosítások hatásáról három hónap után még korai lenne a Sulinet Expressz jövőjére vonatkozó következtetéseket levonni, erre igazából a karácsonyi időszak forgalma ad majd lehetőséget. A Sulinet Expressz program kapcsán azonban továbbra is gond, hogy a leginkább rászoruló csoport számára még mindig nem jelent megoldást az informatikai alap-infrastruktúra megvásárlására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.