BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfutóban a robothálózatok

Jelentős mértékben nőtt a Windows operációs rendszert használó személyi számítógépek elleni támadások száma 2004 első fél évében - derül ki a The New York Times összeállításából. Az internet veszélyeit vizsgáló Internet Security Threat Report nevű felmérés tanúsága szerint 2004. január elseje és június 30-a között legalább 1237 új szoftversérülékenységet fedeztek fel. A tanulmányt évente kétszer készíti el a Symantec, a világ vezető informatikai biztonsági cége.

A felmérés egy új jelenségre, a botok vagy robotok növekvő számára is felhívja a figyelmet. Ezekben a hálózatokban egy - erre a célra létrehozott - alkalmazás az általa összekapcsolt számítógépeket vírusok, férgek, kémprogramok és kéretlen reklámlevelek (spam) küldésére veszi rá. Az év első hat hónapjában a felfedezett bothálózatok száma kevesebb mint 2000-ről 30 ezer fölé nőtt. Ez egyben mutatja annak a feketepiacnak is a rohamos bővülését, amelyben a robothálózatok létrehozói kínálják fel szolgáltatásaikat spamküldőknek vagy olyanoknak, akik névtelenül akarnak információt továbbítani a világhálón keresztül. A robothálózatok mérete változó, az átlagosnak tekinthetőkben 2000 gép van, de találtak már olyant is, amelyben 400 ezer volt. A hálózatokba kötött számítógépek jelentős része szélessávú internetkapcsolattal bíró egyéni felhasználóké, de a támadások mintegy 50 százaléka a Fortune magazin 500-as listáján szereplő vállalatok gépeiről indul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.