BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Grid-index

Egy évvel ezelőtt mutatta be a vállalati számítóhálóhoz (enterprise grid) is felhasználható alkalmazásszerverét a világ második legnagyobb független szoftvercége, az Oracle. A társaság most úgy döntött, hogy a számítóhálózatos technológiák terjedésének, illetve a bevezetésük iránti hajlandóság értékelésére a jövőben rendszeresen közzétesz egy nulla és tíz közötti mutatószámot Grid Index néven. Az első alkalommal közölt adatok alapján 2004 őszén Európában a mutatószám 3,1 volt.

A vállalati grid lényege, hogy az egyes üzleti szegmenseket - pénzügy, ellátási lánc, értékesítés, marketing, humánpolitika stb. - kiszolgáló szerverek kihasználtságát folyamatosan felügyeli, és a túlterhelt szerverekről a számítási feladatokat képes átcsoportosítani a kisebb kapacitással dolgozó szerverekre. A céges számítóháló megvalósítása jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, hiszen míg korábban minden vállalati ágazat informatikai infrastruktúráját úgy kellett méretezni, hogy a várható legnagyobb kapacitást is elbírja, addig a grid alkalmazásával csökkenthető a szerverigény az egyes vállalati részlegeknél.A gridtechnológia elterjedésének jelentőségét az üzleti életben Sergio Giacoletto, az Oracle EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régiójának vezetője az internet térhódításához hasonló fontosságú eseményként említette a társaság londoni konferenciáján.

Az első Grid Index összeállítása során feldolgozott válaszok alapján helytállónak tűnik Sergio Giacoletto példája. A grid computing elterjedésének folyamata ugyanis hasonlít az internet hódító útjához. Ahogyan a világháló esetében is történt, a technológia terén leginkább tájékozott, az újra legfogékonyabb vállalatok már jól ismerik és világosan értik az új koncepciót. Ennek megfelelően náluk már komoly elkötelezettség tapasztalható a megoldás bevezetése iránt. A felmérés azt mutatja, hogy már létrejött a stratégiaformálók élcsapata, amely a grid computing technológia elterjesztésével és előnyeinek kiaknázásával Európa-szerte lendületet ad a számítóhálózatok fejlődésének.

A technológia bevezetésének támogatottsága főként a kiskereskedelmi üzletláncoknál, a pénzügyi szolgáltatóknál és a közműveknél a legmagasabb. Ez részben abból adódik, hogy ezekben az ágazatokban éri a legnagyobb terhelés a vállalatok informatikai infrastruktúráját.

A gridtechnológia elterjedését egyelőre leginkább az ismeretek hiánya akadályozza. Az európai informatikai vezetők körében az alkalmazásszerverek és háttértárolók virtualizációja és kapacitásainak egyesítése 35, illetve 33 százalékban ismert, míg a gridtechnológiát csak 22 százalékuk ismeri.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.