BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Intelligens sztráda

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. az M7-es autópálya felújításának befejező ütemeként új informatikai rendszert létesít közel 100 kilométer hosszan, az M0-s körgyűrűtől Zamárdiig - tudtuk meg Pásztor Zoltántól, a társaság kommunikációs vezetőjétől. A rendszer részeként új, korszerű segélykérő oszlopokat, forgalomszámláló berendezést, zárt láncú videokamerákat, meteorológiai állomásokat, optikai gerinchálózatot és távközlési alrendszert telepítenek sztrádán.

A közbeszerzési eljárás nyertese a Sagem Magyarország Elektronikai Kft., amellyel az ÁAK Rt. 2004 júliusában kötött szerződést az 1,4 milliárd forintos beruházásra. A kivitelezési munkálatok várhatóan ez év végéig fejeződnek be. A beruházás nyomán az M7-es intelligens autópályává válik, felveszi a versenyt Európa legkorszerűbb sztrádáival.

A forgalomszámláló berendezések szolgáltatják az üzemeltető számára a működéshez szükséges alapadatokat, segítve ezzel a fenntartási munkák optimális ütemezését, a statisztikák készítését, és a gyors, pontos információszerzést a forgalom pillanatnyi nagyságáról. Az új, intelligens segélykérő állomások nemcsak a bajbajutottaknak, hanem a forgalomban részt vevőknek is fontosak, hiszen képesek előjelezni - a központból vezérelt villogó sárga fényükkel -, hogy az utazó előtti 2-4 kilométeres szakaszon baleset vagy forgalmi akadály található. A zárt láncú videorendszer segítségével a balesetek és torlódások gyorsan észlelhetők, a torlódások okai pedig könnyebben felderíthetővé válnak.

A meteorológiai állomások folyamatosan tájékoztatják a kezelőszemélyzetet a legfontosabb útfelszíni és környezeti meteoroló-giai paraméterekről. A rendszer a téli üzemeltetés során fejti ki igazán áldásos tevékenységét; pontosabban lehet kijuttatni a szóróanyagokat, így csökkenthető a környezeti terhelés, és gazdaságosabbá válik az emberi és gépi erőforrások felhasználása is. (MK)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.