BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek a távol-keletiek

Nagymértékben megnőtt a távol-keleti - kínai, japán és koreai - betűket tartalmazó kéretlen elektronikus reklámlevelek (spam) száma augusztusban - derül ki az informatikai biztonsági megoldásokat gyártó Clearswift legújabb felméréséből.

A jelenség hátterében az áll, hogy a legtöbb spamszűrő program még nem ismeri fel a távol-keleti betűket, így azok alkalmazása az üzenetekben hatékony módszer a védelmi megoldások kijátszására. Mivel a szűrőprogramok gyártóinak időbe telik felvenni a harcot az új fenyegetéssel, valószínű, hogy a következő hónapokban is jelentős mértékben nő a távol-keleti karaktereket tartalmazó kéretlen levelek száma. A jelenségre először júniusban figyeltek fel a Clearswift szakemberei, de augusztus utolsó néhány napjára már mindenütt jelen voltak az ázsiai betűket tartalmazó reklámlevelek. Egy hónap elteltével már az

összes kéretlen levél 5 százalékát adják majd a távol-keleti spamek - jósolják a biztonsági cég kutatói.

A magyarországi felhasználók elektronikus levelesládáiba már régóta rendszeresen érkeznek távol-keleti nyelveken írt spamek, az utóbbi időben azonban megnőtt a számuk. Vannak napok, amikor az ilyen spamek aránya eléri a teljes levélszemét-mennyiség 40 százalékát - mondta el Fórján Tamás, a Clearswift termékeit Magyarországon forgalmazó 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.

A távol-keleti nyelveken írt kéretlen levelek, a kínai, japán és koreai spamek növekvő száma azt sugallja, hogy a levélszemétküldők nagy lehetőségeket látnak az ázsiai térségben. Ez a tendencia azt is jelezheti, hogy ezekből az országokból küldeni is egyre több kéretlen levelet fognak. A jövőben a levélszemétküldők kifejezetten a távol-keleti régiót fogják megcélozni ajánla-taikkal.

A Clearswift augusztusi spam felméréséből kiderül, hogy az előző hónapokhoz hasonlóan továbbra is túlsúlyban vannak a pénzügyi és a gyógyszeripari tárgyú kéretlen levelek. A júliusi 16,4 százalékhoz képest jelentős mértékben csökkent a pornográf tartalmú spamek aránya, amelyek a kéretlen reklám levelek 8,2 százalékát adták a múlt hónapban. Ez azonban még mindig jóval magasabb, mint az év korábbi részében, amikor 4-6 százalék között mozgott az ilyen témájú spamek aránya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.