BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megoldások az államigazgatásnak

A jelentős nemzetközi tapasztalatokkal bíró SAP hazánkban elsősorban integrált vállalatirányítási szoftvereiről vált híressé, azt azonban, hogy a társaság számos, kifejezetten az államigazgatás számára fejlesztett megoldással rendelkezik, talán kevesebben tudják. A szemlélet, illetve az egyes megoldások mögött húzódó célkitűzések pedig jellegükben nem sokban különböznek: feladatuk, hogy egy szervezet, illetve azok csoportjának működését átláthatóvá tegyék, az azok által felépített adatbázisokat megfelelő módon kezeljék, illetve számos egyéb, a felhasználást egyszerűsítő és racionalizáló alkalmazást kapcsoljanak hozzá.

Az SAP Magyarországon 1997-ben indította első, erre a szektorra koncentráló, utóbb sikeresnek bizonyult pilotprojektjét, két-három éve pedig a szektor stratégiai célponttá vált a társaság életében. Az európai uniós csatlakozás különösen aktuálissá tette ezen rendszerek bevezetését, az integráció ugyanis a nyugati országok standard-jaihoz igazodó beszámolási rendszereket kíván a hazai államigazgatásban is. Hazánk taggá válásával a különböző támogatási programokhoz kapcsolódóan, illetve általában az államigazgatás működésében új szempontrendszerek érvényesülnek, melyek átvételére a hazai közszféra még ma is csak korlátozottan készült fel. Az intézmények többségének ezen a téren további reformokra van szüksége. Az érintett területek köre igen széles: szinte valamennyi fejezet hasznát veheti az irányítást könnyítő, ágazatspecifikus igényeket kielégíteni képes megoldásokat. Nagyszegi Péter, az SAP közszolgálati üzletágának vezetője szerint nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kormányzat ágazati stratégiájával összhangban a politikai döntéseket ezen programcsomagok segítségével transzparensen működő, a piaci döntéshozatalban megszokott racionalitással lehet felruházni.

Az SAP az állampolgári ügyintézés minőségének fejlesztését kiemelkedő jelentőségűnek tekinti. A társaság korábban az egyes intézmények oldaláról igyekezett megközelíteni az államigazgatás szervezetét, ma már úgy látják, hogy egy-egy ágazat egészének kell szakmai alapon támogatott komplex megoldást nyújtaniuk - mondta Nagyszegi. Ez elsősorban azzal indokolható, hogy az egyes intézményekben a források leosztása és a döntési mechanizmus között igen szoros összefüggés van. Éppen ezért az SAP ma már ágazati megoldásokban gondolkodik, szem előtt tartva a fejezeti sajátosságokat, illetve a hatósági, szakmai szakrendszerek és intézményi tevékenység informatikai infrastruktúrán belüli összhangját. Ezen elgondolás helyessége több nemzetközi, illetve hazai gyakorlati példán keresztül is igazolást nyert.

Az SAP által megcélzott területek közé tartozik többek között a központi közigazgatás, a felsőoktatás, az egészségügy vagy a regionális közigazgatás. Az egészségügyben is igen jelentős az igény a folyamatok reformjára. Ebben a szektorban a reform alapja az adatoknak a kórházon belüli nyilvántartási rendszereken felül egy közös adatbázisból való elérhetővé tétele. Ennek köszönhetően ugyanis az arra illetékesek bárhol és bármikor hozzáférhetnének a betegek korábbi ápolási adataihoz, az elvégzett vizsgálatok eredményeihez, ezzel tetemes pénzt és időt spórolhatnának meg egyszerre. Az uniós csatlakozás ezen a területen is számos új kihívás forrása. Egyrészt megoldandó feladat, hogy az uniós állampolgárok szabad vándorlásának köszönhetően a biztosítás is nemzetközileg elfogadott legyen. Ezen túlmenően a külföldi biztosítóknak arra is szükségük lesz, hogy a hazánkban végzett kezelésekről megfelelő számlát kapjanak, amihez a gyógyítási folyamat ezen szempont szerinti átláthatóságának megteremtése is nélkülözhetetlen.

A sikeresen zárult Tihanyi Konferencia kitűnő alkalom volt az év eddigi eredményeinek értékelésére, mind az SAP teljesítménye, mind pedig a környezetében bekövetkezett változások szempontjából. A közigazgatásban beindult folyamatok elsősorban a karcsúsítás irányába mutatnak; a feladatok racionalizálására, ami számottevő működésiköltség-csökkenést eredményezhetne, továbbra sem fektetnek kellő hangsúlyt - emelte ki Nagyszegi Péter. Komoly kihívások várnak még a közigazgatási szervekre az európai uniós követelményeknek való megfelelésben: előrelépések történtek ugyan e téren, több helyütt azonban a határidők lejárta után sem épültek ki teljesen a források befogadásához, illetve a kifizetésekhez nélkülözhetetlen korszerű informatikai rendszerek. Egy átlagos közigazgatási intézményben 7-8 olyan terület - így a gazdálkodás- vagy humánerőforrás-menedzsment, dokumentummenedzsment, archiválás stb. - különíthető el, ami informatikai eszközökkel racionalizálható lenne. Költségvetési szinten ezeknek a funkcióknak ma mindössze 7-8 százaléka támogatott korszerű informatikai megoldásokkal.

Pozitív idei tendencia ugyanakkor, hogy sikerrel debütáltak a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) egyes programjai, több-kevesebb sikerrel vonják be az önkormányzatokat, valamint a kis- és középvállalkozásokat a fejlesztésekbe.

Az idei évben az SAP három szegmensben tudott komolyabb előrelépést felmutatni: a felsőoktatásban, az egészségügyben és a szállítmányozásban is több sikeres projektet indítottak.

A felsőoktatásban 5 meghirdetett pályázatból 5 az SAP megoldásait választotta, amit Nagyszegi elsősorban a projektek speciális kihívásainak megfelelő

SAP-s kompetenciáknak tulajdonít, hiszen az SAP az intézményi igényeket megértve egyedülálló módon kínál a teljes működést lefedő megoldáscsomagot, a gazdálkodási, oktatási - és partnerén keresztül - a klinikai feladatok informatikai támogatására. A szóban forgó intézmények - így a Semmelweis Egyetem vagy a Debreceni Egyetem - nemcsak gazdálkodási, de az intézmények mellett működő kórházak miatt egészségügyi-informatikai megoldásokat is igényeltek. Az SAP pedig rendelkezik az igényeknek megfelelő komplex megoldáscsomaggal, ráadásul a szektor meghódítása stratégiai cél a társaság életében.

A felsőoktatás mellett sikerterületként tekint az SAP az egészségügyre is. Itt az előző évekhez hasonlóan 2004-ben is több intézmény választotta az SAP-ISH integrált gazdálkodási klinikai rendszerét. Az SAP piaci pozícióját erősítette, hogy egyik legnagyobb versenytársa nem készült el saját rendszerének új verziójával, a régebbi kiadás értékesítését pedig már lezárta, vagy más versenytársak nem tudnak teljes körű megoldást kínálni.

Harmadik területként komoly eredményeket ért el 2004-ben az SAP a szállítmányozási vállalatok terén: a MÁV Rt.-nek, mint az ország legnagyobb vállalatának HR-projektjét nyerte meg a társaság. A Volánbusz Rt. pedig teljes körű informatikai szolgáltatást választott, SAP alapon.

Az önkormányzati szektor új és kihívásokkal teli terület: az SAP-nek definiálnia kell, mely termékeivel kíván megjelenni ezen a piacon, illetve melyek azok a területek, amiket nem tud, vagy nem kíván lefedni. Az informatikai fejlesztésekhez szükséges források megszerzésére NFT-s pályázatok útján nyílik lehetőségük az önkormányzatoknak.

A központi közigazgatásban változatlanul a kis volumenű, az aktuális problémákra lokálisan megoldást kezelő projektek jellemzőek, jóllehet egy átfogó és a modern informatika eszközeivel támogatott reform valamennyi központi elosztó rendszerre ráférne, gondoljunk akár az egészség-, illetve nyugdíjbiztosításra, vagy az évek óta húzódó honvédelmi reformra. Az év hátralevő részében a kormányzati változások miatt feltehetőleg kisebb lesz a központi kezdeményezőkészség, az SAP ugyanakkor arra számít, hogy jövőre újabb lendületet vesznek a közigazgatási modernizációs törekvései.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.