BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mítosz a papírmentes iroda

Nyugat-Európában tovább nő a kinyomtatott oldalak száma, miközben a papírfelhasználás üteme lassul - állapítja meg felmérésében az International Data Corporation (IDC). Ezt szakértők a kétoldalas és egyéb módon papírtakarékos megoldások terjedésével magyarázzák. A színes lézer- és LED-nyomtatók piaca 2007-ig évente másfélszereződik, ezzel szemben a monochrom nyomtatók értékesítésének lassulása, majd stagnálása várható.

Számos szakértő korábbi várakozásával ellentétben a papírmentes iroda, az ezredforduló divatos szlogenje nem vált valóra. A dokumentumok elkészítéséhez még mindig a papír az első számú média, így az új kommunikációs csatornák lévén inkább nőtt a kinyomtatott oldalak száma, az előadások korrektúrája, vagy akár a poszter, névjegykártya, vagy leporelló nem képzelhető el nyomtatás nélkül.

Nyugat-Európában 2002-2004 között 46 százalékkal nőtt a kinyomtatott oldalak száma, 2004-2007 között pedig további 25 százalékkal nőhet, vagyis számokban a 2002-es 1,2 milliárd oldal az idén 1,77 milliárd kinyomtatott oldalra is nőhet, 2007-ben pedig ez a mutató meghaladhatja a 2,2 milliárdot. A fő papírfogyasztók a köz- és a versenyszféra szervezetei, amelyek elsősorban nagyobb sebességű, sok munkaállomást hálózatból kezelni képes nyomtatókkal elégítik ki igényeiket. Érdekes módon az elmúlt két évben a papírfelhasználás nem nőtt lineárisan a kinyomtatott oldalak számával, és a kutatások további eltérést jeleznek előre.

Érdi-Krausz Gábor, az Oki ügyvezető igazgató ezt egyfelől a kétoldalas nyomtatás terjedésével magyarázza, másfelől azzal, hogy a felhasználók egyre inkább élnek azzal a lehetőséggel, hogy több oldalt kicsinyített formában nyomtatnak ki, ezzel a papírt hatékonyabban használják fel. Mindez összefügg a vállalatok költségcsökkentésre irányuló törekvésével. Ennek egy másik jellemző megnyilvánulása az, hogy az egyéni nyomtatókat sok helyen munkacsoportos készülékek váltják fel, amelyek több embert tudnak kiszolgálni.

Nyugat-Európában 2002-ben több mint 3,9 millió nyomtatót adtak el, míg Közép- és Kelet-Európában 1,4 milliót. Tavaly a nyugat-európai értékesítés alig változott, viszont minden nyolcadik eladott nyomtató színes volt. Régiónkban tavaly 63 százalékkal több nyomtatót értékesítettek, amelyeknek mintegy 2,4 százaléka volt színes.

A következő években egyre látványosabb lesz az eltérés a tekintetben is, hogy az oldalakat milyen nyomtatóval nyomtatják ki. A monokróm LED- és lézergépek hegemóniája ugyan továbbra is megmarad - jelenleg az idei várható összes mennyiség 90 százalékát, vagyis mintegy 1,6 milliárd oldalt nyomtatnak ilyen készülékekkel. Az előrejelzés szerint a színes kategória növekményét teljes egészében a LED- és lézernyomtatók nyomatai fogják elvinni; a színes LED- és lézernyomtatókon kinyomott oldalak száma jelenleg mintegy 35 millió, és ez 2007-ben elérheti akár a 95 milliót is. Ezzel szemben a "tintasugaras" nyomatok mostani 133 milliós száma várhatóan 15 százalékkal csökken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.