BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimista piaci várakozások

Az utóbbi néhány évben komoly recessziós időszakot megért hazai informatikai vállalkozások ismét bizakodhatnak. A világgazdaság új erőre kap, ez pedig előbb-utóbb a hazai piacon is visszatükröződik. Ennél is közvetlenebb hatást gyakorolhatnak az informatikai megrendelésekre az uniós tagsággal összefüggő elvárások - vélik szakértői körökben.

Több kihívással is szembe kell nézniük a következő hónapokban a hazai informatikai vállalkozásoknak, de már bizakodhatnak. Piaci szakértők szerint ugyanis az utóbbi néhány év súlyos recessziója után az idén ismét fellendülőben van a piac.

A múlt év nyarától a nemzetközi fejlemények bátorították a piaci szereplőket, a tengerentúli és az európai gazdaság egyaránt újbóli növekedésnek indult. Ez rövid időn belül visszatükröződött a magyar exportlehetőségek bővülésében, ez pedig hatott a magyar gazdaság teljesítményére is.

A másik fontos hajtóerő lehet a Magyarország uniós tagsága nyomán keletkező fejlesztési hullám, amelynek egy része az informatikában csapódik le. A főbb ipari és szolgáltató ágazatokban - mindenekelőtt a pénzügyi szektorban - többen is re-gionális szerepre törekednek, vagy komoly hazai fejlesztésekre készülnek, amelyek fejlett informatikai hátteret igényelnek.

A pénzintézeti szektorban az uniós csatlakozással járó jogi változásokhoz - a Bázel II-előírások - való igazodás jelentős it-beruházást igényel a piac szereplőitől. Az integráció nyomán a vámkezelési, statisztikai, adat-nyilvántartási és archiválási követelmények miatt mind az államigazgatásban, mind a vállalkozásoknál fazonigazításra szorul az informatikai rendszer.

Az unió e-Europe információs társadalomfejlesztési programja keretében az újonnan csatlakozott országoknak is az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt kell helyezniük az egészségügy és az oktatás fejlesztésére. Ehhez komoly EU-források is rendelkezésre állnak, s a területeket a kormány is a kiemeltek közé sorolta.

A központi vállalásokhoz tartozik - ugyancsak az információs társadalom programhoz kapcsolhatóan - a szélessávú internet-hozzáférés látványosan nagy ütemű fejlesztése, ami már az elmúlt egy évben is több informatikai projektet generált. A hagyományosan nagy it-költő távközlési társaságok egyébként is kezdenek ismét tőkeerőre kapni.

Az amerikai Gartner piackutató cégnek a régió - ezen belül Magyarország - szoftverpiacát is vizsgáló egyik legutóbbi elemzése szerint húzóágazattá válhatnak az üzleti alkalmazások. A pénzügyi és a távközlési szektor cégei lehetnek a fő megrendelők, de várhatóan a közműszolgáltatók is komoly vételi szándékkal képviseltetik magukat a piacon.

A következő évekre évi 14 százalékos növekedési ütemet jelez előre a Gartner az informatikai biztonsági piacon, de az e-kereskedelem, vagy az elektronikus fizetés terjedése további növekedési tartalékokat rejt. Az e-kereskedelem az ügyfél- és a beszállítói kapcsolatok menedzselését támogató CRM, illetve SCM rendszereket is előtérbe helyezi a jövőben.

Lassan telítődik viszont a vállalatirányítási rendszerek (ERP) piaca, de nagyságrendjét tekintve még mindig a meghatározók között marad. A súlypontok - s ez a tendencia az utóbbi egy évben már Magyarországon is érezhető volt - átterelődnek a nagyvállalati szegmensről a kis- és középvállalatok piacára. Az utóbbi szektornak azonban nem a nagyok lebutított rendszerét, hanem testreszabott megoldásokat kell szállítani a szoftvercégeknek, amire van is törekvés, legyen szó multinacionális vagy hazai fejlesztő cégről.

A távközlési liberalizáció élénkülést hozott az adatbázis-kezelő rendszerekben. Szakértők szerint azonban hamarosan az oktatási és az egészségügyi intézményeknek is elsősorban ezekre a megoldásokra lesz szükségük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.