BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Peoplesoft: zöld jelzés

A San Franciscó-i kerületi bíróság a közelmúltban elutasította az amerikai igazságügyi minisztérium azon keresetét, mely megakadályozta volna a PeopleSoft Oracle általi bekebelezését. A bíróság szerint a trösztellenes hatóságok nem tudták megfelelően bizonyítani, hogy az Oracle felvásárlási ajánlata versenyellenes volna.

A bírósági határozatot az Oracle lelkesen üdvözölte, míg a PeopleSoft továbbra is úgy véli, a felhasználókat a felvásárlás hátrányos helyzetbe hozná.

A bíróság döntése továbbra is nyitva hagyta az utat az Oracle számára, hogy a PeopleSoft felvásárlásával egyrészről csökkenteni tudja a különbséget közte és a piacvezető SAP között, illetve, hogy termékét kiegészítse a PeopleSoft keresett humánerőforrás-moduljaival. Szintén nem elhanyagolható, hogy a zsugorodó nagyvállalati szegmens mellett nagyon jól jöhet a cégnek a JD Edwards középvállalati ügyfélbázisa. Felvetődik a kérdés, hogy mi lesz a meglévő termékekkel. Az Oracle többször hangsúlyozta, hogy idővel csak az Oracle Applicationst szeretné megtartani. Az, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, és milyen költségekkel jár majd, nehéz megbecsülni, de ahhoz, hogy egy egységes új verzió kerüljön a piacra, akár 4-5 év is kellhet.

Ha ez a fúzió létrejönne, érdekes kép alakulna ki az ERP-piacon. Az SAP és Oracle mellett minden más ERP-szoftver forgalma kevesebb lenne, mint 500 millió dollár, hiszen a tavalyi harmadik helyezett Microsoft Business Solution 600 millió dolláros árbevétele négy különböző szoftvert takar, az első közös verziót 2008-ra tervezik. Ugyanez igaz a negyedik SSA Globalra is. A top 5-öt az IFS zárja mintegy 350 millió dolláros árbevétellel. Nagy kérdés, hogy a Microsoft milyen gyorsan tud felzárkózni a vezető páros mellé. A szakértők ma erre kevés esélyt látnak, hisz a Fortune 1000 szinte teljes egészében elkelt, a középvállalati szektor pedig egymaga nem képes ekkora piacot generálni - ezek ismeretében nem véletlen a tavalyi SAP-s felvásárlási kísérlet. Valószínűsíthető, hogy a konszolidáció folytatódik, és a top 10-ben azok a szállítók tudnak tartósan berendezkedni, akik valamilyen speciális iparágban képesek a nagyokéval versenyképes terméket kínálni, illetve rendelkeznek olyan globális termékkel és infrastruktúrával, ami képes kiszolgálni azon középvállalati szegmenst, amelyet esetleg elrémiszt a két piacvezető.

A követők közül ilyen lehet az IFS szervizmenedzsment és karbantartás megoldásaival, amit főként a légi- és a hadiipar használ, vagy a QAD, mely az autóiparban szerzett komoly pozíciókat. Az iparág számára hasznos lenne, ha pont kerülne a történet végére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.