BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régiós boomot vár a Siemens

A német-japán Fujitsu Siemens dinamikus növekedésre számít Kelet-Európában. Az EU-bővítés kínálta új lehetőségekre alapozva a társaság úgy számol: három éven belül itteni forgalma megduplázódik - írta a Financial Times Deutschland. A cég a régió növekvő it-befektetéseire és az állami megrendelésekre alapozza terveit.

A térségünk kínálta növekedési lehetőségeket jól érzékelteti, hogy a Gartner Group elemző-tanácsadó cég szakértője ambiciózusnak, de elérhetőnek tartja a Siemens terveit, hiszen a régió a teljes technológiai ágazatban a növekedés motorjának ígérkezik a következő években. Az uniós csatlakozással ráadásul megnyíltak a kelet-európai piacok, így az állami megrendelésekre a nyugati cégek is korlátozás nélkül pályázhatnak.

A régióbeli terjeszkedést németországi fejlemények is ösztönzik: a szövetségi igazságügyi minisztérium legújabb tervei szerint ugyanis az eddig csak videokészülékek és CD-írók után fizetendő szerzői jogdíjat a számítógépekre is kivetnék, ami igen érzékenyen érintené a gyártókat. A Siemens vezetői úgy vélekednek, hogy az illeték kivetése komoly versenyhátrányt jelentene.

Költséghatékonysági okokból elemzők korábban is javasolták, hogy a számítógépgyártók németországi termelésüket helyezzék át külföldre. A legtöbb cég már meg is fogadta a tanácsot, s mivel az áttelepülők mentesülnek az új díj alól is, további vállalatok - köztük a Siemens - követhetik példájukat. A cég ennek ellenére növelné német eladásait: arra számítanak, hogy az új, nagyobb rugalmasságot és 25 százalékos költségmegtakarítást ígérő SAP alapú termékük a német nagyvállalatoknál is sikert arat.

A piaci növekedéssel kapcsolatos fenti megállapítások Magyarország esetében már javarészt meg is valósultak. Az Intel-processzoros számítógépek területén a Fujitsu Siemens 2000-ben még nem volt az első tíz szállító között, 2003-ra már a második legtöbbet értékesítőként jegyezték - mondta lapunk kérdésére Poros Gábor, a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatója. A noteszgéppiacon ezt a helyezést már 2002-ben elérte a cég.

Ami a németországi gyártás kitelepítését illeti, elmondta: az anyavállalat folyamatosan vizsgálja a lehetőséget a térségben, így Magyarországon is. A cég számítógépeit a régión belül jelenleg Orosz- és Csehországban szerelik. Magyarország legutóbb a terméktámogatásban kapott központi feladatot, ide települ a szerverek térségi kompetenciaközpontja. Októbertől pedig a vállalatcsoporton belüli átszervezés révén a marketingtevékenység régiós központja Budapest lesz - emelte ki Poros Gábor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.