BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Röviden

Nem márkahűek az online vásárlók

Nem elsősorban a márkák számítanak az internetes vásárlók körében - derül ki az Online Coop Survey felméréséből. Az eMarketer által közzétett tanulmány szerint az online áruházakat rendszeresen felkeresőknek csupán az egy százaléka keres meghatározott márkát, egyharmaduk a minőséget tartja a legfontosabbnak, egynegyedüknek pedig elsősorban az ár fontos. A megkérdezettek kétharmada feltétlenül ár-érték arányos terméket akar, s jóval kevésbé számít az, hogy ezt mennyire ismert cég állítja elő. A legnagyobb internetes vásárlást bonyolító Egyesült Álla-mokban az online boltok vásárlóinak több mint fele vélekedik úgy, hogy az interneten lehet a legjobb áron vásárolni. (VG)

Ellentétek a zeneletöltési piacon

A zenekiadók és a mobilszolgáltatók összefogtak, hogy megakadályozzák a készülékgyártók azon törekvéseit, amellyel lehetővé válhat a zeneszámok letöltése a PC-kről a mobiltelefonokra - olvasható a New Media Zero jelentésében. A Universal, a BMG, a Vodafone és az Orange felhívja a figyelmet: azzal, hogy az előfizetők az általuk online vásárolt zenét letölthetik MP3 képes telefonjaikra, ellehetetleníthetik a legitim mobilzenepiacot, főként a csengőhangok területén. Számítások szerint a mintegy évi 2 milliárd font sterlinges csengőhangüzlet kerülhet veszélybe a szolgáltatók szerint. (VG)

Magyar "ősszámítógépek"

Az első magyar fejlesztésű számítógépek még működőképes típusait mutatja be a KFKI csoport a Mérföldkövek a számítástechnikában című kiállításon. A tárolt programú analizátor integrált áramkörös verziója, a TPAi az amerikai DEC cég PDP 8-i gépének magyar "változata". A gép az ugyancsak KFKI gyártású CAMAC online perifériarendszerrel az MTA Csillagászati Kutatóintézet mérőrendszerét vezérelte 1974-től a nyolcvanas évek végéig. A TPA-korszak a hatvanas évek második felétől kezdődően bő húsz évet fog át. A legegyszerűbb fordítóprogram eleinte úgy működött, hogy a programot tartalmazó lyukszalagot legalább kétszer kellett beolvasni, mivel az első beolvasáskor gyűjtötte össze a fordítóprogram az azonosítókat, és a másodikban készítette el a betölthető és végrehajtható programot tartalmazó lyukszalagot. Az első TPA gép operatív memóriája maximálisan 32 Kb szó volt, háttértár nem létezett. (VG)

A pénzintézeti szektorban erősít az LNX

A KFKI csoporthoz tartozó LNX Hálózatintegrációs Rt. az idén várhatóan 40 százalékkal növeli a pénzintézeti szektorból származó bevételét. Az LNX legerősebb piacait 2004-ben is az egyedi hálózatintegrációs megoldások, az adatbiztonság, az ip alapú adat-hang kommunikáció, az ügyfélkiszolgáló és a forródrótrendszerek jelentették. A részvénytársaság középtávú célja viszont, hogy a pénzügyi szektorban is elérje azt a 20 százalék feletti piaci részesedést, amelyet más területeken birtokol. A nagy informatikai beruházások legjelentősebb megrendelői közé az állami szektor, a nagyvállalatok, a szolgáltatók és a különböző pénzintézetek tartoznak (Magyarországon rendkívül jelentős a pénzintézeti szektor szerepe az informatikai piacon). Az idei év jelentős projektjei közül említést érdemel a HVB Bank, ahol az új székház helyi hálózatának eszközintegrációját nyerte meg a cég. Az MKB-nál az egyik legnagyobb magyarországi forródrótrendszert fejlesztették tovább, az Union Biztosítónál pedig egy ip alapú ügyfélkiszolgáló megoldást vezettek be - sorolja Barta Gyula, az LNX Hálózatintegrációs Rt. értékesítésért felelős ügyvezetőigazgató-helyettese. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.