BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

It-döntések: fókuszban a stratégia

Az IDC tanácsadó cég legfrissebb kutatása szerint az európai cégek it-keretükből a költséggazdálkodás helyett egyre inkább a stratégiai alkalmazásokra helyezik át a súlypontot. Az IDC az információtechnológiával kapcsolatos döntéseknek nemcsak eredményeit, de magukat a folyamatokat is vizsgálta felmérésében, arra a kérdésre keresve a választ, hogy ki dönt a cégek it-költségvetéséről, és ki határozza meg az egyes információs megoldásokat.

A válaszadók 48 százaléka a vállalatirányítást és az it-részlegeket tartja a legbefolyásosabbnak az információtechnológiai megoldások közötti választásban. Ez szinte minden típusú vállalatra igaz, leszámítva a bankokat, ahol - 41 százalék szerint - a vállalati stratégiát meghatározó részleg számít a legfontosabbnak. A megkérdezettek valamivel több mint fele külső tanácsadók segítségét is igénybe veszi az it-döntésekhez, ezen a téren azonban változatosabb az eloszlás: míg a bankoknál az arány 71, az egyedi gyártóknál ez a szám csak 34 százalék. A folyamatrendszerű gyártásban, a távközlésben, a közlekedésben, a médiában az átlagos, 50 százalék körüli arány a jellemző. A döntési idő általában a hardvertechnológiában rövidebb, és hoszszabb a stratégiai jellegű projektekben, mint például a kiszervezés vagy a rendszerintegráció megvalósítása. A leggyorsabban a hálózati hardverekre csapnak le a cégek: 44 százalékuk kevesebb mint egy hónap alatt meghozza a döntést ezen eszközök beszerzéséről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.